Раздават наградите "Икар" на Международния ден на театъра

08:30, 27 мар 19 / Култура и наука Сподели в: 25 220 Topnovini Автор: Topnovini
1

Отбелязваме Международния ден на театъра. Датата се чества всяка година с разнообразни представления на местно и международно ниво. По повод деня Съюзът на артистите в България ще обяви носителите на „Икар 2019“ тази вечер в Народния театър „Иван Вазов“. 

Наградата за водеща мъжка роля ще си оспорват Боян Арсов, Бойко Кръстанов и Владимир Пенев, а в категорията при дамите - Ана Пападопулу, Здрава Каменова и Ива Тодорова. Иван Пантелеев, Крис Шарков и Стайко Мурджев са тримата номинирани в категорията за режисура. Отличието за чест и достойнство ще отиде при актьора от Варненския театър Михаил Мутафов, а наградата за изключителен принос към българския театър ще е за Стефан Цанев.

27 март е избран през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и се свързва с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през същата година е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани