САЩ официално призна властта на Израел върху Голанските възвишения

19:10, 25 мар 19 / Свят 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Доналд Тръмп подписа указ, с който САЩ признава израелския суверенитет над Голанските възвишения.

Всяко бъдещо споразумение за мир в Близкия изток трябва да гарантира правото на Израел на самоотбрана, заяви Тръмп в началото на церемонията по подписването, предавана на живо от американските новинарски телевизионни канали, малко след като Израел нанесе въздушни удари в Газа в отговор на палестинска ракетна атака. 

"САЩ признават абсюлютното право на Израел на самозащита. Подлите атаки от тази сутрин отразяват сериозните заплахи в сферата на сигурността, с които Израел се сблъсква всеки ден", заяви Тръмп, цитиран от ТАСС. Съюзът между Израел и САЩ никога не е бил по-здрав, подчерта той.

 "Днес за пръв път от 52 години, с премиера Нетаняху до себе си, президентът на Съединените щати официално ще признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения", каза по-рано вицепрезидентът Майк Пенс Пенс на годишната среща на влиятелното произраелско лоби в Съединените щати Американско-израелски комитет по обществени въпроси (AIPAC).

Той добави, че поредните ракетни атаки от ивицата Газа показват, че Хамас не е "партньор за мир", а е терористична организация. Вицепрезидентът на няколко пъти заклейми Иран като най-голямата заплаха за сигурността и мира в Близкия изток. Речта му предизвика аплодисментите на аудиторията на конференцията на AIPAC - водещото произраелско лоби в САЩ.

Пристигналият вчера във Вашингтон Нетаняху обяви днес, че ще съкрати тридневното си посещение заради ракетния обстрел от Газа. Той каза, че веднага след срещата с Тръмп в Белия дом ще отпътува за Израел заради кризата след тази "престъпна атака".

Изстреляна от "Хамас" ракета разруши жилищна сграда в земеделски район северно от град Кфар Саба, като бяха ранени няколко израелски граждани. Сирените за въздушна тревога разбудиха хората от сън към 5 часа сутринта, за да влязат в укритията. Последва силна експлозия.

Израел отнема от Сирия стратегическото плато по време на Шестдневната война през юни 1967 г. и го анексира през 1981 година. Израелският контрол над тази територия не е признат от международната общност.

Миналата седмица Тръмп каза, че е време САЩ да признаят израелския суверенитет върху Голанските възвишения. Това негово изявление предизвика негативна реакция от много страни, припомнят агенциите.  

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама