МКС ще остане в орбита дори ако НАСА се оттегли

20:20, 25 мар 19 / Култура 25 1478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавната корпорация Роскосмос ще съхрани Международната космическа станция (МКС) дори ако САЩ прекратят участието си в проекта, заяви генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

"Това е предложение на Роскосмос", каза той. "Смятаме, че можем да съхраним станцията за сметка на други страни и партньори дори в случай че американците решат да прекратят участието си в проекта. Разпологаме с технологични и технически възможности, за да държим станцията в орбита и да осигурим цялостното й захранване с електричество и въздух", предава БТА.

Рогозин поясни, че руският сегмент на МКС ще може да присъедини нови модули на базата на научно-енергийния модул, чийто първи вариант ще бъде изстрелян към станцията през 2022 г. Той отбеляза, че ако Индия ще разработва пилотиран кораб, ще може да поръча на Русия свой собствен модул на базата на въпросния научно-енергиен модул.

Понастоящем участници в проекта МКС са 14 държави - Русия, Канада, САЩ, Япония и 10 страни-членки на Европейската космическа агенция (Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Холандия, Норвегия, Франция, Швейцария и Швеция).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама