Откриха югозападната порта на древния Одесос

14:20, 25 мар 19 / Култура и наука Сподели в: 25 428 Topnovini Автор: Topnovini
1

Значимо археологическо откритие направиха във Варна. След близо век на догадки беше установена първата досега порта на античния град Одесос, който лежи под морската ни столица.

Проучванията в центъра на Варна текат от три дни, но археолозите вярват, че са намерили едната от портите на Одесос.

„Става дума за византийската крепостна стена в тази част на античния Одесос, която условно може да се датира към V-VI век и една от портите, която нека да наречем засега условно „югозападната порта”. Пристанищната порта, т.е., която е свързана с пристанището”, обясни за bTV ръководителят на разкопките доц. Валери Йотов.

Размерите на портата са внушителни. Не е изключено да е достигала 8 метра на широчина.

Археолозите предполагат, че това е половината от широчината на портата. От нея е започвала главната улица, която е водела към центъра на града.

Каменната настилка на 15-вековната улица е запазена в отлично състояние. Ясно личи и мястото, където по нея е минавал мръсен канал. А до портата се е издигала висока кула.

Откритието предоставя отлична възможност за превръщането му в нов туристически обект.

„Ще се направи една комисия с участието на Министерството на културата, която ще даде по-нататъшно предписание какво да се случи на мястото”, коментира Тихомир Тимов от отдел „Общинска инфраструктура”.

Работата пред археолозите тепърва предстои.

 

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани