Йорданският крал отмени посещение в Букурещ в знак на протест

14:30, 25 мар 19 / Свят 25 1124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Йорданският крал Абдула Втори е отменил посещение в Румъния, предвидено първоначално за днес, в знак на протест след изказване на румънския премиер за преместване на посолството на Румъния в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предаде АФП, цитирана от БТА.

Крал Абдула Втори реши да отмени предвидено за понеделник посещение в Румъния в знак на солидарност с Ал Кудс /Ерусалим/, се посочва в съобщение на кралския дворец.

Решението за отмяна на посещението, което трябваше да бъде белязано от подписването на няколко споразумения в различни области, е било взето "след изявленията в неделя на румънския премиер за прехвърляне на посолството на страната й от Тел Авив в Ерусалим", се отбелязва в текста.

Румънският премиер Виорика Дънчила обеща вчера във Вашингтон, че нейната страна ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Румънският президент Клаус Йоханис веднага напомни отново съпротивата си срещу подобно преместване.

Дънчила е направила изявлението на конференция на Американско-израелския комитет по обществени отношения. Тя е изтъкнала още, че е решена да допринесе за по-близки отношения между Израел и целия Европейски съюз, особено сега, когато Румъния е ротационен председател на ЕС, посочват румънски медии.

Подобно преместване, което би последвало пътя, открит през декември 2017 г. от американския президент Доналд Тръмп, трябва да получи одобрение от румънския президент, за да стане реалност, уточнява АФП.

Но десноцентристкият президент Йоханис, който е в открит конфликт с лявото мнозинство, се противопоставя на желанието на правителството да последва примера на САЩ, отбелязва агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама