Цветанов участва в конференцията на Американо-израелския комитет във Вашингтон

11:49, 25 мар 19 / Политика 25 287 Topnovini
1

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в годишната конференция на Американо-израелския комитет за обществени връзки, която се провежда във Вашингтон (САЩ). Това съобщи той с публикация в профила си във Facebook.

Всички говорители на форума са се обединили около идеята за противодействие на тероризма и антисемитизма, за правото на съществуване на израелската държава, ролята и мястото на Израел като технологичен лидер от световен мащаб, съобщава Цветанов.

В рамките на конференцията той е провел среща с вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер, който е изразил висока оценка за шествието на толерантността и единението, проведено в София на 10 март по повод 76 години от историческото спасяване на българските евреи през 1943 г. Според Сингер това събитие е показало толерантността и хуманността на българския народ.

Той споделил пред Цветанов, че е имал възможност в разговори с други балкански лидери да представи тази прекрасна инициатива, а на свой ред лидерът на ГЕРБ го уверил, че България има желание да превърне това шествие в ежегодно събитие. Робърт Сингер е дал много висока оценка и за ролята му като вицепремиер и министър на вътрешните работи по признаването на военното крило на Хизбула за терористична организация.

Цветанов е разговарял и с президента на вашингтонския офис на Американския еврейски комитет Тоби Дершовиц. Двамата са изразили високо мнение за нивото на двустранното сътрудничество при противодействието на антисемитски и други прояви на омраза. Ершовиц е отбелязала, че българският народ е приятелски настроен към еврейския и това се доказва от поредица събития в българската история. Също така, според Дершовиц, заслужава да бъде отбелязано определянето от страна на правителството на Бойко Борисов на специален координатор за борба с антисемитизма, както и приемането на работното определение за антисемитизма на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани