Георги Шопов: Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон

09:07, 25 мар 19 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон”.  Това каза пред bTV Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членува и фирма „Артекс”, която беше замесена в скандала с евтините апартаменти на властта.

Той коментира законовите промени, позволяващи на строителната компания да завърши своя знакова сграда в София, които станаха известни като т. нар. „поправка „Артекс”.

Той посочи, че са искали промяната да важи за всички обекти, но това не се е случило. „Едно строитело разрешение важи 5 години, но заради кризата много строителни разрешения не бяха реализирани и бяха изтекли. Когато пак се появи съживяване на пазара, това означаваше, че на нас ни трябват 1-2 г. отново да ги извадим. Затова искахме и смятахме, че е нормално и за обществото, да се продължи тяхната валидност. Това обаче не беше прието. За жилищни кооперации срокът си остана 5 години. Той беше удължен на 10 години заради общинските инфраструктурни обекти, които са по-високата категория. Тази сграда, понеже е висока, попада, но това е инцидент и случайно”, изтъкна Попов. По думите му поправката се е направила заради инфраструктурните общински обекти, на които заради забавяне на финансирането са им изтекли строителните разрешителни. 

Неговото лично усещане и становище като гражданин е, че поправката в закона не е направена с политическа протекция.   

Той призна, че за цени от 600-700 евро на квадрат в столичния квартал „Изток” е чувал последно преди повече от 10 години. Шопов допълни, че цените там са доста по-високи, но уточни, че когато се говори за цена на жилище, трябва да се има предвид, че тя зависи и от това кога се дават парите.

„Хората купуват „на зелено” от нас на база предварителен договор, без никакво обезпечение. Голяма част от цената е функция на това кога се дадат парите. Ако отидете при финансова институция и тя ви даде парите в самото начало без обезпечение, цената е една. Когато се дават разсрочено или накрая, цената е съвсем друга”, разясни той.

Шопов отбеляза също, че в ценообразуването огромната тежест се пада на терена, като в луксозен търсен район стойността на терена. може да стигне до 65%. В отговор на въпрос той заяви, че като собственик на строителна фирма към него не е имало политически натиск. 

„Притеснени сме, че политически проблем и напрежение се пренася върху един от работещите сектори на нашата икономика”, коментира Шопов. Да продаваш на политици, се оказва проблем в нашето общество, допълни той. Според него проблемът е главно предизборен.  „Зависим от нормативната база, която до голяма степен зависи пък от политиците”, коментира още Георги Шопов.

„Не смятам, че с есемес може да се постигне нещо”, каза Шопов по повод записа от среща с протестиращи, на който главният архитект на София Здравко Здравков заявява, че е притискан от собствениците на „Артекс”. „Есемесите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър стои огромен финансов интерес”, казва на кадрите Здравков.

„Аз не съм адвокат на семейство Мирянови и не познавам случая в детайли”, допълни Георги Шопов.

Той отбеляза, че при него не са идвали политици, за да търсят имоти.  Разказа обаче за случай с известна певица. „Известна българска певица прояви интерес към кооперация, която завършихме на „Оборище” и „Буная”, аз бях готов да направя голяма отстъпка от цената с оглед на това, че щеше да повиши търсенето в района. За добро или за лошо,  когато известна личност живее в дадена кооперация, гражданите също искат да си купят там апартамент. Сделка не се случи по една или друга причина”, обясни Георги Шопов. 

„Нямал съм драстични случаи в разлика с цените, имал съм до 15% разлика. В този случай клиентът имаше възможност да финансира 80% от покупката на апартамента си още на фаза изкоп, което пък мен ме улесни като финансова схема на целия обект”, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама