Екатерина Захариева предложи да се произвеждат японски електроавтомобили у нас

13:00, 24 мар 19 / Политика 25 809 Шрифт:
Topnovini

България и Япония засилват сътрудничеството в икономиката, културата, туризма и развитието на Западните Балкани. За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместник-министърът на външните работи на Япония и депутат Кенджи Ямада, с когото разговаряха по време на Петата световна среща на жените в Токио, съобщи пресцентърът на МВнР.

Външният министър Таро Коно отложи поради заболяване всичките си публични изяви и срещи на форума.

"Пожелавам на министър Коно бързо оздравяване, предайте моите най-искрени и приятелски чувства и се надявам скоро да се видим в България", каза вицепремиерът Захариева. При предишните си срещи с японския си колега тя договори размяна на визити тази година по повод 110 години от първите официални контакти между двете страни, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

"С 30 на сто се е увеличил двустранният стокообмен след посещението на премиера Шиндзо Абе в България миналата година. Имаме много добре работещ автомобилен клъстър, вероятно не знаете, че всяка четвърта част от всеки автомобил се произвежда у нас. Предлагам ви да обсъдим откриването на производство на японски електромобили. Очаквам и повече японски туристи - годишно ние посрещаме 8,5 млн. чужденци, но само 14 000 от тях са от вашата страна", каза Захариева.

"Приветствам изпращането на бизнесделегация и увеличаването на бизнесконтактите на различни нива. Аз лично искам да разпространявам информацията за красотата на България за да увеличим броя на японските туристи - каза заместник-министър Кенджи Ямада - Япония подкрепя обединена Европа с общи демократични ценности и се радвам, че те се разпространяват и в Западните Балкани. Високо оценяваме съвместната ни работа с България, която познава региона, защото може да осъществим така сътрудничество с всички страни от Балканите."

Японската страна благодари на Българското председателство на Съвета на ЕС за усилената работа, довела до подписването на две важни споразумения между ЕС и Япония - Споразумение за икономическо партньорство и Споразумение за стратегическо партньорство.

Захариева и Ямада обсъдиха още редица въпроси от международния дневен ред, след което подписаха Меморандум за консултации и сътрудничество между двете външни министерства.

Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика. Тя е третата по големина икономика в света и е на едно от челните места по технологични постижения и иновации. Стратегически партньор е на ЕС и на НАТО. Мястото й в световната икономика и политика, както и интересите на нашата страна за привличане на инвестиции и технологично развитие обуславят приоритетното място на българо-японските отношения във външната ни политика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама