Живко Георгиев: Президентска република е по-рисков модел от сегашния

19:55, 23 мар 19 25 1585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Аз лично не съм фен на президентска република в България, защото за нас този модел е още по-рисков от сегашния. За България, при нашата липса на гражданско общество, на свободни медии и при нашите силни олигархични тенденции - това е по-рисков сюжет", каза в ефира на Канал 3 социологът Живко Георгиев, член на Съвета за стратегическо развитие към президента.

За обявеното от съвета търсене на алтернатива на статуквото, социологът посочи: "Статуквото е настоящето и тенденциите, по които се развива страната: в образовението, в икономиката, в демографията, в растящото социално неравенство, в растящото регионално различие, в блокажа на настоящия политически модел. Това ще е алтернатива на ново бъдеще на България - естествено, ще е алтернатива на това, което правят управляващите, докато са управляващи. Досега те не са предложили нова алтернатива".

Според Живко Георгиев политическата класа на България е тежко болна. Което ме връща в темата - нямаме работещ политически модел, допуснахме прекалено голяма роля на парите в демократичния процес, не намерихме начин да се противопоставим на купуването на цели партии, на депутати, не само на гласове - само там има пазарна икономика, изброи той.

Социологът е убеден, че смяна на политическия модел в страната ще има, но не го свърза с появата на нова формация, евентуално начело с президента. Смяна на модела ще има, важното е да стане цивилизовано. Избори ще има много, то с избори ще стане, но преди изборите трябва да има какво да избираш, трябва да създадем политическа система, да си върнем властта на партиите, и да направим позитивна селекция по дарби. Политиката в момента е антиселекция, категоричен е Живко Георгиев.

,,Аз не виждам демокрация, честно казано - от 10 г. насам имаше много точни термини и названия за това, в което живеем: фасадна, квазидемокрация и т. н. Да, има някои атрибути на демокрацията - има избори, има конкурентност, достатъчна прозрачност, благодарение на медиите, новата интернет сфера и т. н. Но същински демократичен режим нямаме, по-скоро виждам авторитарни тенденции.  Нашият дефект е, че когато се оформи мнозинство за управление, се изключва опозицията. И в момента подкрепата за парламента е 21%, колкото е и подкрепата за управляващите. Не говорим за останалите сраствания между бизнеса и политически елит - няма да броя апартаменти, не ми е интересно, лобизма в законотворчеството. Каква демокрация?! Този политически модел очевидно не работи. Събрали сме да обсъждаме, да видим какво искат българите - и ще му намерим начина", върна се той към дневния ред на Стратегическия съвет към президента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама