Затворник поиска 42 хил. лева компенсация заради емоционални страдания в ареста

09:45, 23 мар 19 25 1458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затворник поиска от административния съд в Шумен Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" да му плати 42 хиляди лева като обезщетение за лошите условия, при които е лежал в местния арест. 

Той посочва, че в периода от 12 март 2014 г. до 24 юли 2014 г е бил задържан в следствения арест в град Шумен. Според него там не са му били осигурени нормални условия на живот, доколкото килиите, в които е настаняван били малки по размер, нямат прозорци, пряк достъп на дневна светлина и естествено проветряване, както и липсвал санитарен възел и течаща води, както и липсвало отопление.

В този период сегашният затворник, а тогава - подсъдим, бил претърпял неимуществени вреди, изразяващи се преживени унижения, срам и неудобство, емоционални страдания и психически стрес. 

Според него тези вреди са в размер на 30 000 лв. плюс лихва 12 000 лв.

Магистрати са установили, че условията в ареста не позволяват спокойно биологично съществуване и те биха произвели негативните, емоционални преживявания, които затворникът твърди, че е преживял и обосновават извод за наличие на унизително отнасяне.

По време на делото станало ясно, че килията, в която лежал с още двама е с площ 6,30 кв.м. Което означва, че е нарушено изискването за 4 кв.м. жизнена площ на човек. Липсвала течаща вода и тоалетна, нямало и каре за ежедневни разходки.

Съдът обаче оценява претърпените вреди на 350 лв., които трябва да бъдат заплатени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията". 

Решението не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама