Доналд Тръмп обяви пълна победа над ИДИЛ

20:20, 22 мар 19 / Свят 25 378 Topnovini
1

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви джихадистката групировка „Ислямска държава“ за „сто процента“ победена на територията на Сирия, предава AFP.
Тръмп направи коментара си, като същевременно показваше на репортерите карти на региона. На едната имаше регионите, някога контролирани от джихадистите, а другата изобразяваше ситуацията към днешна дата.

„Териториалният халифат е елиминиран в Сирия“, заяви и говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Декларацията от Белия дом идва след дни на бомбардировки и други нападения от кюрдски сили, които да елиминират и последните гнезда на съпротива на бойците на джихадистката групировка в село Багуз.
Водената от САЩ авиация подкрепяше местните сухопътни сили в нападението срещу последния бастион на джихадистите, което започна на 9 февруари, срещайки ожесточена съпротива от страна на джихадистите и неочаквано голям брой цивилни местни жители.

Загубата на района на Багуз вероятно е знак за смъртта на обявения от терористите „халифат“ в Сирия, след като бяха окончателно разбити в Ирак през 2017 г. Те обаче все още запазват прикрито присъствие в обширната пустиня Бадия в Източна Сирия.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани