80% от сърбите не искат членство в НАТО

20:05, 22 мар 19 / Свят 25 1630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проучване на общественото мнение в Сърбия показа, че 79 процента от гражданите са против членство на страната в НАТО, 10 процента го подкрепят, а 64 процента не биха приели извинение от НАТО за бомбардировките над Сърбия през 1999 г., предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Анкетата бе организирана от Института по европейските въпроси по повод 20 години от операцията на НАТО, предприета с цел прекратяване на кървавия конфликт в Косово.

Мнозинството от анкетираните смятат, че причините за бомбардиране на Сърбия са военно-политическите и икономическите интереси на САЩ и Запада.

Около 30 процента от гражданите биха приели извинение от НАТО за бомбардировките, а сред 64-те процента, които не биха го приели, доминират жените, жителите на Западна Сърбия и по-възрастните граждани.

Сътрудничество на Сърбия с НАТО подкрепят 31 процента от анкетираните, главно мъже и жители на областта Войводина и на Белград, докато 61 процента са против сътрудничеството.

Анкетата показа още, че 46 процента от гражданите смятат, че не е време за помирение с алианса, 43 процента са за помирение, а 11 процента не са отговорили на този въпрос.

Според 63 процента от анкетираните членството в НАТО няма да донесе никаква полза на Сърбия, докато малко повече от 20 процента, главно мъже до 30 години със средно и висше образование, смятат, че Сърбия може да има полза от членството.

Анкетата е направена от 8 до 14 март и в нея са участвали 1207 граждани.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама