Полет със самолет във виртуална реалност за Деня на авиацията

07:45, 23 мар 19 / Общество 25 409 Topnovini

Днес (събота), 23 март, за малки и големи, ще се проведе Ден на авиацията и Космоса в Руския културно-информационен център в столицата от 13 ч. до 22 ч., на който ще бъде представен полет със самолет във виртуална реалност от пилота Николай Калайджиев. Той е кандидат за рекорд на Гинес – за полет с най-голямо отрицателно претоварване със самолет. Срещите с него и демонстрациите, с помощта на специални VR очила, ще се провеждат в съботния ден с начало 15 мин. преди всеки кръгъл час от 14 ч. до 20 ч.

Младият пилот ще проведе и авиобеседа с филми и презентация за българската авиация. Калайджиев ще разкаже и случки от небесните си приключения, за рекордите, към които се стреми и за които се готви енергично.

Денят на авиацията и Космоса е със специална програма, в която посетителите ще могат да видят в голямата зала на центъра научно-популярните филми „Великата празнина в съзвездието Воловар“ и „Космос“. Забавни ще бъдат за тях и експериментите по физика, биология, роботика и 3D принтиране , провеждани от групата с ръководител Явор Киряков от Университета за деца. Те ще покажат на любознателните високотемпературна плазмена установка, полет с умален ракетен двигател през залата и други изненади в научното шоу.

Участниците ще имат на разположение и първия български Авиосимулатор „Фотоника“, с който ще могат да полетят между дубайските небостъргачи и между планините на Кавказ на самолетите СУ-33, СУ-25 , МиГ-29 и Р-51.

Вечерта, след залез-слънце, най-пристрастените към Космоса ще наблюдават от двата професионални телескопа Луната, Марс, звездния куп Плеяди и други звезди. Наблюдаваните космически тела те ще имат възможност да заснемат на личните си мобилни телефони.

Организаторите на събитието от българския Авиационно-космическия форум, Университет за деца и Представителството на Россътрудничество в България ще дарят средствата, получени от участниците, входът е 7 лв. на човек, за изграждането на първия в София Планетариум, чийто проект е вече готов. Мотото в съботния ден е „ В света на смелите господари са волята и знанието!“

С програмата можете да се запознаете във Фейсбук групата „ Ден на авиацията и Космоса“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!