Няма да има дело срещу ученичката за побоя в Габрово, прилагат й възпитателни мерки

12:50, 22 мар 19 25 1301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районната прокуратура няма да образува наказателно производство спрямо 15- годишното момиче, което на 10 март в центъра на Габрово нанесе побой над малолетна ученичка. Материалите по случая са изпратени на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Габрово за прилагане на възпитателни мерки спрямо момичето, проявило агресия. Това съобщиха днес от прокуратурата.

15-годишна преби друго момиче в Габрово

Преписката е образувана от прокуратурата след самосезиране по повод публикации и излъчен видеорепортаж, обясниха от прокуратурата. В хода на проверката било установено, че 15-годишното момиче и 13- годишната пострадала са били приятелки, но отношенията им се влошили. На 10 март момичетата се срещнали в централната градска част. С тях били и трима други техни познати ученици. При срещата по-голямото момиче, ученичка в Професионалната гимназия по туризъм в Габрово, заявило, че ще набие бившата си приятелка, защото интригантствала и се опитвала да я скара с нейни приятели. Започнала да нанася удари с ръце и крака по тялото на 13-годишното момиче, съборила го на земята, продължила да го удря и рита по тялото и главата. През цялото време пострадалата не отговаряла на ударите, а само молела да не я бият. Побоят бил заснет от други момичета по настояване на извършителката. При него на 13-годишното момиче са причинени леки телесни повреди.

Проверката по случая е установила достатъчно данни за извършено престъпление по член 131 от Наказателния кодекс, който третира причиняване на телесна повреда над малолетно лице по хулигански подбуди, посочиха от прокуратурата. Техните съображения са, че към момента на извършване на деянието агресивната ученичка е била непълнолетна, не се води на отчет към Детската педагогическа стая, не са й налагани и възпитателни мерки. Предвид възрастта на извършителката и липсата на други съществени противоправни прояви прокуратурата намира, че деянието е извършено поради лекомислие, без достатъчно добра преценка за неговата обществена опасност и последиците от него в обществото.

Прокуратурата е счела, че спрямо непълнолетното момиче могат да бъдат приложени възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжна прокуратура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама