Как да се борим с комарите у дома?

17:40, 22 мар 19 / Общество 25 198 Topnovini
1

Комарите са малки кръвосмучещи насекоми, които се размножават до воден източник и се развиват в застояла вода и места с висока влажност и топлина. Топлото и влажно време, което предстои, е подходящо за размножаването им.

Комарите снасят яйцата си предимно във водна среда, от яйцата се излюпват ларвите и така тези насекоми се размножават.

Борбата с комари е комплексна и включва използването на локални средства за отблъскване и дезинсекционни препарати за саниране на терена и намаляване на популацията.

Местните власти са ангажирани да се извършват дезинсекционни обработки на обществени места (паркове, детски и учебни заведения и др.), но в частните имоти това се извършва от собствениците. От здравната инспекция препоръчват дезинсекционни обработки да започнат в началото на сезона, преди развитие на листна маса на растителността и преди повишаване на температурата на водата над 10 °С.

За да се създадат неблагоприятни условия на живот на комарите, което ограничава възникването на нова популация, собствениците трябва да окосят всички високи треви, бурени, храсти и ниски клони на дървета. Освен това трябва да поддържат външните терени спретнати и лесни за често третиране.

Проверете дали някъде не се задържат локви за повече от ден. Ако това се случва, те трябва да бъдат засипани с пръст. Ненужните малки водни източници в двора трябва да бъдат дренирани или засипани. Всички възможни източници на застояла вода трябва да бъдат премахнати, включително детски играчки и съдове, в които може да се събере и застои дъждовна вода.

Водата на птици, домашни и селскостопански животни трябва да бъде сменяна всеки ден. Водопроводите и системите за напояване за добро оттичане на водата трябва да бъдат проверявани. Ако има басейн, той трябва да бъде поддържан с почистване и хлориране дори ако не се използва.

След дъжд задълфитевно външните терени трябва обстойно да бъдат провеявани. За остатъци от вода се проверяват външни саксии, керамични фигури, дворни вази, консервени кутии, гуми, улуци и други задържащи вода вещи. Редовно водата от чинийките под саксиите трябва да бъде изхвърляна.

Мрежите на прозорците са желателни за живущите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани