Готов е проектозаконът за премахване на "златните" паспорти

19:43, 21 мар 19 25 972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерство на правосъдието публикува днес за обществено обсъждане проектозакон, предвиждащ отпадането на облекчения режим за получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Той придоби известност като "златни" паспорти.

Поправките в Закона за българското гражданство ще обхванат и членовете на семействата на инвеститорите, както и бизнесмените, увеличили инвестицията си до най-малко 2 милиона лева, предава БНТ.

С промените се регламентират и нови съкратени срокове за произнасянето на Министерството на правосъдието, ДАНС и МВР в отделните етапи на производството. За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече по време на проверките, съобщават от министерството.

Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над 1 милион лева или са вложили сума над 1 милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до 2 милиона лева. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа.

Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на това основание, го получават значително по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство, което ги облекчава значително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама