Болницата по физиотерапия и рехабилитация в „Овча купел” е пред закриване

17:50, 21 мар 19 25 3056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблемите в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, намираща се в столичния квартал „Овча купел“, продължават да се задълбочават, предаде БГНЕС.

Служители на лечебното заведение алармираха, че болницата вече е с над 200 хил. лева натрупани задължения, а на доставчиците ѝ не е заплащано повече от 5 месеца.

Персоналът на болницата се страхува, че няма да има пари за заплати, както и че предстоят сериозни съкращения. Според тях настоящото ръководство, което бе изпратено да „спасяване на болницата” я е докарало до фалит.

За лекарите още по-притеснителен е фактът, че досегашният икономически директор Петрана Лалева е напуснала болницата и е отишла да „спасява” друго държавно заведение – по данни на служителите, болницата по хематология.

Настоящият изпълнителен директор пък почти не се явява на работа и персоналът е сериозно обезпокоен, че извършената рокада преди по-малко от година за смяна на директора е целенасочена не поради лошо финансово състояние, а за да бъде облагодетелствана Столична община с апетитните имоти на болницата, като с бездействието си настоящото ръководство я е докарало пред умишлен фалит.

Крайно време е институциите да се намесят, за да не бъде закрита единствената болница за физиотерапия и рехабилитация в София.

През месец октомври м. г. пациенти на лечебното заведение съобщиха, че в нарушение на Националния рамков договор за медицински дейности, както и на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, на тях им се събира такса „Резервация“ в размер на 35 лв. Освен, че се оказва незаконна, тази такса трябва да се заплати при плануването на хоспитализация на пациента и не подлежи на връщане в случай, че той не бъде хоспитализиран.

През 2017 г. пък стартира процедура по намаляване на капитала на болницата, с което се отнема собствеността от имоти в кв. „Горна баня” и минералната баня в „Овча купел”. На 6 септември 2017 г. неизвестни лица дори предизвикаха пожар в изоставената баня, която е паметник на културата. През януари 2018 г. Столична община даде заявка да се създаде общ център за изследване на лечебните свойства на минералните води в сградата на банята в “Овча купел”, в бивш ресторант в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” и в друга сграда на университета на ул. „Гурко”. Това е предвидено в проект за център за върхови постижения на консорциум, който е бил одобрен за финансиране в размер на 29.8 млн. лв. по компонент „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама