ИМОТГЕЙТ: Явор Нотев и Хампарцумян със скъпи имоти, Кирил Добрев с три, а Жельо Бойчев - гост на "Артекс"

15:09, 21 мар 19 / Политика 25 1390 Topnovini

Скандалът с имотите на властта се разраства. Оказва се, че зам.-председателят на парламента Явор Нотев също е закупил луксозен имот в кв. "Изгрев".

"168 часа" са направили справка в Имотния регистър на Агенцията по вписванията. Тя показва, че новото жилище е доста обширно и има обща площ от 226 кв. м. Просторният апартамент се намира и на много приятно място - на ул. "Райко Алексиев" в София, и е в непосредствена близост до Борисовата градина.

То включва три стаи, хол, кухня, две бани, множество сервизни помещения и огромна тераса, опасваща го от три страни. Към него има и гараж, както и вътрешен двор с красива градина.

По информация на "168 часа" депутатът го е закупил и с множество подобрения, защото по думи на съседите предишният собственик е направил и сауна. По оценка на брокери при сегашните цени имотът струва около 500 000 лева, за колкото вероятно го е придобил и Нотев. Първоначалната цена, на която е бил обявен за продажба обаче, е доста по-висока - 300 хил. евро, сочи справка в сайтовете за обяви.

Съсед на Явор Нотев е фолкпевицата Алисия. От години тя живее в луксозната кооперация. Според слуховете, доскоро там често се е подвизавал и издирваният Георги Станоев - Малката Бирма. Търсеният от Интерпол с червена бюлетина бе последното известно гадже на Алисия.

Банкерът Левон Хампарцумян също се сдобил с луксозен апартамент от фирмата "Артекс" на улица "Тинтява", разкрива Бивол. Цената на имота е доста занижена, а апартаментът е придобит миналата година. На цена от 420 хиляди лева, Левон Хампарцумян пролучава жилище от 203 квадрата, озеленена тераса и два гаража. 

Интересен факт е, че в същия ден фирмата на Пламен и Весела Мирянови получава кредит от "УниКредит Булбанк" на стойност малко над 28 милиона лева. 

Из политическите среди се говори, че Имотгейт стартира като консолидация на силите между приближени на БСП, ДСБ, "Да, България" и Цветан Василев. Целта на скандалите е да се дискредитират ключови фигури от ГЕРБ преди предстоящия евровот.

Ескалацията на Имотгейт обаче се връща като бумеранг и към политици от опозицията.

Според имотната декларация на Кирил Добрев само за година той се е сдобил с три апартамента - два свои и един на жена му Антония. Двете жилища са в София, едното е във Варна.

Покупките са станали през 2008 и 2014 г. През този период Добрев е депутат от БСП.  

Два от апартаментите са от 140 квадрата, купени за непазарните цени от 200 000 лева или по малко над 700 евро на квадрат. Отделно от апартаментите Кирил Добрев декларира дялове във фирма „Пирин Ват“. Това е дружеството, собственик на ВЕЦ „Топлика“. Кирил Добрев бе един от съсобствениците заедно с бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Управител и акционер в дружеството бе Еленко Божков, назначен тези дни от президента Румен Радев в неговия Стратегически съвет.

В социалните мрежи се появи и снимка на народния представител от БСП Жельо Бойчев на фирмен купон на прочуата се в последните дни фирма „Артекс“. Припомня се и имотна сделка на Жельо Бойчев от преди години, в която той също се сдобива с жилище с впечатляваща разлика между средната пазарна цена на имотите в София и новия му апартамент.

През 2006-а депутатът от БСП и съпругата му Зорница придобиват апартамент от 175 квадрата. Цената, която семейство Бойчеви плаща е 57 100 лева или цена от 326 лева на квадратен метър. Отново по данни на НСИ за първото тримесечие на 2006 г. средната цена на квадратен метър в София е била 1313. Това означава, че цената е била четири пъти по-ниска от пазарната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!