Учени алармират: Не пийте горещи напитки!

17:00, 21 мар 19 / Здраве 25 625 Topnovini
1

Мнозина обичат да пият горещи напитки, но специалисти алармират, че това повишава риска от рак на хранопровода, пише в. „Daily Star“.

Специалистите се позовават на иранско изследване, според което опасността може да се увеличи до 90%, ако на ден се пият три чаши чай с температура над 60 градуса.

Почитателите на парещия чай със сигурност ще бъдат разочаровани да научат, че една чаша дневно от любимата им напитка удвоява риска.

Авторите на изследването от Университета за медицински науки в Техеран са установили, че подобен ефект оказват също горещите кафе и шоколад.

Ръководителят на изследователския екип д-р Фархад Ислами съветва поклонниците на горещите напитки да ги изчакат първо да се поохладят.

„Много хора пият с удоволствие горещи чай, кафе или шоколад. Резултатите от проучването ни обаче показват, че консумацията им е свързана с повишен риск от рак на хранопровода. От тази гледна точка е препоръчително да се изчака напитките да се охладят“, казва д-р Ислами.

За целите на проучването участниците е трябвало да посочат дали обичат чая си горещ, хладен или студен. На изследваните лица са били предложени и напитки с различни температури – от 75 до 60 градуса, като е трябвало да отговорят на въпроса дали така ги консумират обикновено.

Учените смятат, че топлината травмира хранопровода и може да доведе до възпаления, ДНК увреждане и производство на причиняващи рак химикали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани