България има шансове за домакинство на Зимната олимпиада през 2024 г.

14:40, 21 мар 19 / Спорт 25 840 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България има огромни шансове да спечели домакинството на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г., но трябва да реши проблема с модернизацията на съоръженията на Витоша.Това коментира министърът на младежта и спорта Красен Кралев в парламента. Той беше част от изслушването относно Програмата за финансовото подпомагане на дейности по домакинства на международни спортни състезания на територията на Република България, съобщи БТА.

"Огромният проблем обаче, който трябва да решим, за да може България ефективно да издигне своята кандидатура, е несъответствието в законодателството и по-точно в Плана за управление на Витоша и в Закона за устройство на територията”, посочи Кралев. Той обясни, че според анализа на междуведомствената група, действащият план за управление на парк Витоша разрешава единствено възстановяване на лифтовете със същите параметри. Без промяна в плана за управление, няма как да бъдат модернизирани съоръженията, коментира министърът.

"Като правиш реконструкция, трябва да сложиш модерни нови съоръжения, които имат различно отстояние на стълбовете. Това е забранено, защото според ЗУТ, за да се смени бетонираният стълб, е необходимо разрешение за строеж, в същото време планът за управление на Витоша забранява строителството", обясни Красен Кралев. Той посочи, че от лятото на миналата година са изпратили четири писма до МОСВ и се надяват на отговор в най-скоро време, за да се задейства процедурата. „Няма как да издигнем кандидатурата, без това противоречие да бъде разрешено”, добави Кралев.

Министърът на спорта коментира, че организацията на Световното първенство по шорттрек е било като репетиция за домакинството на Зимните младежки олимпийски игри. Като други успехи той отчете организацията на Световната купа по ски в Банско и тенис турнира "Sofia Open".

„През април ще приемем Световната купа по художествена гимнастика, а в Пловдив ще има Световна купа по гребане, съобщи министърът. В Пловдив има нужда от втори гребен канал, за да се запази като световен център за такива състезания”, добави той.

„Най-мащабният спортен проект заедно с олимпийските игри е организацията на европейско или световно първенство по футбол заедно с Гърция, Румъния и Сърбия” каза още спортният министър. Трябва да се подготвим, да преценим силите си за кое от двете първенства да кандидатстваме, коментира Кралев и отбеляза, че целта е решението да бъде взето до края на 2019 г.

По думите му от 2011 г. насам са били инвестирани над 400 млн. лева в изграждане на спортна инфраструктура, но стадионите не били в това състояние, което се изисква, за да се приемат мачове от най-високо ниво. Той смята, че сме много далеч от стандартите за световно и европейско първенство.

Според министъра, България има най-големи шансове за домакин на Европейско първенство по футбол и то през 2032 г., защото изискванията за европейско са по-облекчени от тези за световно първенство. Той отбеляза, че София, Пловдив, Варна и Бургас могат да кандидатстват за градове - домакини, защото имат подходяща инфраструктура - транспортна система, хотели и летища.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ivo Milev 17:38, 21 мар 19

Министър Кралев много добре разбира какви са проблемите на Витоша и не за първи път говори за тях, мисля че е крайно време да се задейства и в най-скоро време на Витоша да има модерни съоръжения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама