Осъдиха доживот Радован Караджич

16:14, 20 мар 19 / Свят 25 708 Topnovini
ЕПА/БГНЕС

Осъдиха доживот бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич за геноцид, военнопрестъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина от 1992 г. до 1995 г. Присъдата беше произнесена от Международният остатъчен механизъм, който наследи Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия.

По време на произнасяне на присъдата бившият 73-годишен лидер на босненските сърби не показа никаква реакция. Веднага след края на четенето на присъдата в залата избухнаха аплодисменти.

Караджич е вторият най-високопоставен обвиняем, съден в Хага след бившия сръбски президент Слободан Милошевич. Той беше арестуван в Белград през 2008 година след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител.

През март 2016 г. Радован Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Той бе обвинен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини (Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ).

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната, който има огромен принос за създаването на Република Сръбска и за защитата на сръбския народ.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, босненските мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях са цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация.

Половината от 4.4-милионното население на страната се изселиха. Около 8 000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г. Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.

Караджич и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!