Астана става Нурсултан, реши казастанският парламент

15:10, 20 мар 19 / Свят 25 748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Казахстан гласува единодушно на първо и второ четене законопроект за смяна на името на столицата на страната от Астана на Нурсултан. По този начин градът вече официално е с ново име. Предложението за промяната без референдум бе на Касим-Жомарт Токаев, който по-рано встъпи в длъжност президент на Казахстан, след като вчера дългогодишният лидер на централноазиатската република Нурсултан Назарбаев обяви изненадващо оставката си.

Токаев (65 г.), досегашен председател на горната камара на парламента, обяви в първата си реч пред депутатите, че ще следва политиката на предшественика си. И предложи столицата Астана да бъде прекръстена на Нурсултан. Астана замени Алмати като столица на страната през 1997 г. и бе превърната във футуристичен град. Сега предстои законопроектът за новото ѝ име да бъде подписан от президента.

Назарбаев (78 г.), който оглави страната през 1990 г., остава председател на Съвета за сигурност на Казахстан, лидер на управляващата партия „Нур Отан“ и член на конституционния съвет. Наследникът му ще остане на поста до нови избори, насрочени за април следващата година.

Токаев заяви, че Назарбаев е проявил мъдрост с решението си да подаде оставка. „Вчера светът стана свидетел на историческо събитие“, каза той и приветства Назарбаев като визионер и реформатор.

На мястото на Токаев за шеф на Сената днес бе назначена Дарига Назарбаева (55 г.) - най-голямата от трите дъщери на бившия президент. По този начин тя се превръща във втория по важност човек в държавната йерархия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама