ГЕРБ: Договорът с НАТО е голяма победа на българските демократични сили

11:10, 20 мар 19 / Политика 25 540 Topnovini
Източник: БГНЕС

ГЕРБ отбеляза с декларация 15-годишнината на членството на България в НАТО и призова политическите сили да бъдат конструктивни и отговорни по въпросите на националната сигурност, защитата на страната и нейното бъдеще и заедно да намерят добрите решения за България.

Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Владимир Тошев, заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана.

Борисов: НАТО е основен гарант за колективната отбрана

На 18 март се навършиха 15 години от приемането на закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, посочи Тошев. Той отбеляза, че три правителства и два парламента целенасочено са поддържали и развивали едно национално усилие, предназначено да промени международния статут на България, да гарантира нейното бъдеще, да я превърне в част от защитната система на модерния свят.

Цветанов: Утре се навършват 15 години от приемането ни в НАТО

"Ратификацията на Северноатлантическия договор е голяма победа на българските демократични сили, тя осъществи една мечта на младото ни гражданско общество, всеки трябваше да извърви своя път към НАТО и ние го направихме", коментира Владимир Тошев. Това е знаменателен ден за България, в който правим най-голямата крачка за откъсване към миналото и отваряме нова страница в нашата история, посочи той. Тошев отбеляза, че присъединяването на България към НАТО означава преди всичко колективна сигурност, стабилност и просперитет.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че съвременните заплахи, включително по линия на хибридната война, изискват нови подходи в политиката на НАТО. Сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочи, добави той.

41% от българите нямат доверие в НАТО

"Вече 15 години доказваме пред нашите партньори от НАТО, че сме достоен, предвидим съюзник и че споделяме демократичните ценности на Алианса", заяви Владимир Тошев. Той отбеляза, че миналата година е актуализирана стратегията за националната си сигурност, като са включени нови политики, сред които по киберсигурност и управление на кризи. Имаме национален план за постигане на бюджет за отбрана от 2 процента от БВП, посочи той. Гласувахме в Народното събрание трите големи модернизационни проекти на армията, като народни представители направихме това, което беше необходимо, каза Владимир Тошев. Трябва да работим за консенсус в дългосрочна перспектива, смята депутатът от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи