ГЕРБ: Договорът с НАТО е голяма победа на българските демократични сили

11:10, 20 мар 19 / Политика 25 959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ отбеляза с декларация 15-годишнината на членството на България в НАТО и призова политическите сили да бъдат конструктивни и отговорни по въпросите на националната сигурност, защитата на страната и нейното бъдеще и заедно да намерят добрите решения за България.

Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Владимир Тошев, заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана.

Борисов: НАТО е основен гарант за колективната отбрана

На 18 март се навършиха 15 години от приемането на закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, посочи Тошев. Той отбеляза, че три правителства и два парламента целенасочено са поддържали и развивали едно национално усилие, предназначено да промени международния статут на България, да гарантира нейното бъдеще, да я превърне в част от защитната система на модерния свят.

Цветанов: Утре се навършват 15 години от приемането ни в НАТО

"Ратификацията на Северноатлантическия договор е голяма победа на българските демократични сили, тя осъществи една мечта на младото ни гражданско общество, всеки трябваше да извърви своя път към НАТО и ние го направихме", коментира Владимир Тошев. Това е знаменателен ден за България, в който правим най-голямата крачка за откъсване към миналото и отваряме нова страница в нашата история, посочи той. Тошев отбеляза, че присъединяването на България към НАТО означава преди всичко колективна сигурност, стабилност и просперитет.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че съвременните заплахи, включително по линия на хибридната война, изискват нови подходи в политиката на НАТО. Сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочи, добави той.

41% от българите нямат доверие в НАТО

"Вече 15 години доказваме пред нашите партньори от НАТО, че сме достоен, предвидим съюзник и че споделяме демократичните ценности на Алианса", заяви Владимир Тошев. Той отбеляза, че миналата година е актуализирана стратегията за националната си сигурност, като са включени нови политики, сред които по киберсигурност и управление на кризи. Имаме национален план за постигане на бюджет за отбрана от 2 процента от БВП, посочи той. Гласувахме в Народното събрание трите големи модернизационни проекти на армията, като народни представители направихме това, което беше необходимо, каза Владимир Тошев. Трябва да работим за консенсус в дългосрочна перспектива, смята депутатът от ГЕРБ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама