Напитките със захар увеличават риска от преждевременна смърт

17:00, 20 мар 19 / Здраве 25 219 Topnovini
1

Мащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията на съдържащи захар напитки увеличава риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и рак, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

При това консумацията на 4 и повече напитки, съдържащи заместител на захарта, дневно увеличава риска от смърт за жените.

Били анализирани данни за 80 647 жени през периода 1980-2014 г. и за 37 716 мъже през периода 1986-2014 г. Доброволците отговорили на въпроси, свързани с начина им на живот, а здравословното им състояние било преценявано на всеки две години.

Оказало се, че консумацията на 1-4 съдържащи захар напитки месечно увеличава риска от преждевременна смърт с 1%, на 2-6 напитки седмично - с 6%, на 1-2 напитки дневно - с 14%, а на 2 и повече напитки дневно - с 21%. Връзката между напитките и смъртността била по-силно изразена при жените, отколкото при мъжете.

Основната причина за ранна смърт били сърдечносъдовите болести. За онези, които пиели съдържащи захар напитки, рискът от преждевременна смърт вследствие на сърдечносъдови болести бил с 31% по-голям. Замяната на съдържащи захар напитки с техни аналози, съдържащи заместител на захарта, значително намалила показателите за смъртност. Прекомерната употреба на въпросните аналози обаче също допринесла за съкращаване на живота

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани