Астрономическата пролет настъпва малко преди полунощ

11:00, 20 мар 19 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е денят на пролетното равноденствие. Малко преди полунощ в България ще настъпи астрономическата пролет, след което светлата част от денонощието започва да става по-дълга. 

"В този момент Слънцето ще се намира в пролетното равноденствие на точка в съзвездието "Риби", тоест - тогава ще пресича небесния екватор в посока от юг на север, издигайки се в северната небесна полусфера. Това означава, че след тази дата за Северното полукълбо на Земята Слънцето започва да грее по-отвесно, като това и нарастващата продължителност на деня става причина за затопляне на климата, което в края на краищата води до летния сезон в нашето полукълбо. Не бива да забравяме, че сезоните са обратими и тази дата, която е начало на пролетта за нас, се явява начало на есента за Южното полукълбо на Земята", обясни физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при Българската академия на науките за БНР.

В столицата започва традиционната кампания по пролетно почистване на града. Първият етап ще продължи до края на месеца. Старт на кампанията ще дадат децата от 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в район „Красно село“.

Всеки, който желае, може да се включи в почистването на прилежащи територии към сградите, еднофамилните къщи, дворовете, пред държавните и общински учреждения. Вторият етап ще започне на първи април и ще продължи до 15 април. Предвижда се почистване и озеленяване на общински територии и тревни площи, дерета и корита на реки. Осигурени са 50 000 броя чували и 20 000 ръкавици, които ще се раздават в районните администрации от инспекторите на столичния инспекторат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама