Иван Нейков: Изчакайте с подаването на документи за пенсиониране

09:50, 20 мар 19 / Общество 25 853 Topnovini
БГНЕС

По-добре е хората, които още не са подали документи за пенсиониране, да изчакат до намирането на решение, посъветва бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ.

"По-добре е тези, които могат да подадат документи за пенсиониране, да изчакат, за да се види промяната, която трябва да бъде направена", каза Нейков.

Според него изчакването ще позволи в НОИ да не се натрупат твърде много искания за изчисляване на пенсиите в междинния период.

По думите на Нейков трябва да се намери решение за вече подалите след 1 януари документи, но още не са получили разпореждане за определянето на размера на пенсиите. Ако обещаната от правителството промяна бъде направена бързо, за тях теоретично ще е възможно изчислението на пенсията да бъде направо направено по новия ред.

Друг вариант би било сегашните правила да се запазят, а само хората, които ще бъдат ощетени, да получат компенсация при неблагоприятно изчисление на размера на пенсията.

Нейков обаче предупреди, че независимо кой вариант ще се избере, този път правителството трябва да направи предварително оценка на въздействието от промяната.

"Когато има такава негативна промяна, почвай да обясняваш много отдалече", допълни той. В противен случай е естествено да се получи напрежение, коментира бившият социален министър.

Според него е по-добре да бъде поднесено извинение на засегнатите и да се поправят нещата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи