Димо Гяуров за инцидента с лютивия спрей: Това е проява на неподготвеност на полицаите

09:30, 20 мар 19 / Политика 25 1057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров определи като проява на абсолютна неподготвеност от страна на полицаите инцидента с лютивия спрей, при който служители на реда пострадаха от ефектите на сълзотворното вещество.

„Случва се всеки да се издъни, но когато се издъниш, трябва да си признаеш, а не да се опитваш да замазваш и да ставаш още по-смешен”, посочи Гяуров пред bTV.

Поведението на полицията изглеждаше неадекватно, категоричен беше той.

Гяуров коментира и ареста във Франция, за който първоначално беше съобщено, че е на джихадист, заподозрян, че е планирал атаки в България, а впоследствие се оказа, че има грешка в името.

„Като че ли френските служби се поиздъниха малко, пропускайки тази информация да изтече”, отбеляза бившият шеф на разузнаването.

Според него са възможни са няколко варианта.

„Лицето да е френски или друг гражданин и връзката му с България да е била продиктувана от съответната информация на службите, че той би могъл да премине, но това не значи все още атентат. От друга страна, възможно е лицето да е български гражданин. Тогава най-вероятно неговото име е подадено от нашите служби. Но и в двата случая ми се струва, че няма никакво основание за притеснение”, обобщи той.

„Ако в България тези хора разчитат на съдействие от страна на български граждани, това би могло да породи заплаха и опасения. Най-често обаче те просто преминават”, допълни той.

„Стрелецът от Нова Зеландия е бил концентриран около територията на бившата Османска империя и трябва да се изясни със 100-процентова сигурност, че у нас няма структури и лица, които да са му заостряли интереса и да са го дорадикализирали”, каза още в разговора Димо Гяуров.

„Първоначалният му интерес към Турция, ако тя е в основата към омразата към исляма, произтича от множеството австралийски жертви, дадени през Първата световна война в битката при Чанаккале”, смята той.

Според него нашите и всички останали служби в целия регион, в който е пребивавал, са длъжни да изяснят контактите му и да се проследи цялата му интернет и телефонна кореспонденция от последните години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама