Тереза Мей официално ще поиска отлагане на Brexit

08:00, 20 мар 19 / Свят 25 979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тереза Мей официално ще поиска от Европейския съюз Brexit да бъде отложен, съобщи  BBC. Според източници от "Даунинг стрийт" 10, министър-председателят на Великобритания ще поиска отлагане на излизането от ЕС до 30 юни, но с опцията отлагането да е значително по-голямо.

Източник на BBC от правителството твърди, че Тереза Мей може да поиска излизането от Общността да бъде отложено с цели 2 години, но все още не е взето окончателното решение за срока.

Преговарящият с Великобритания от страна на ЕС Мишел Барние припомни, че за отлагане на Brexit трябва да има "конкретен план".

По сега действащото законодателство Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, въпреки че няма сделка с Брюксел за условията на раздялата.

Според източници на Би Би Си, когато е бил обсъждан срока на отлагането, между министрите в правителството е имало несъгласия.

В следващите дни основните моменти около Brexit са следните:

- Във вторник ще бъде изпратено официалното, писмено искане от Лондон до ЕС за отлагане на  Brexit след 29 март.

- В четвъртък Тереза Мей ще пътува до Брюксел, за да обсъди лично с европейските лидери вариантите за действие по време на срещата на върха на ЕС.

- Всички 27 страни членки на ЕС трябва да се съгласят да има отлагане, за да стане то факт.

- Двете камари на британския парламент ще гласуват всяко забавяне на Brexit.

На пресконференция в Брюксел Мишел Барние каза, че "по-дълго отлагане на  Brexit трябва да е съпроводено с ново събитие, нов политически процес". "Не искаме след отлагането да се окажем в същото положение, в което сме сега", каза Барние.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама