Германия намалява разходите си за отбрана, дава повече на бежанците

18:50, 19 мар 19 / Свят 25 701 Шрифт:
Topnovini

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия няма да намали бюджета си за чуждестранни помощи за сметка на повишаване на този за военните разходи, отхвърляйки критиките на САЩ.

„Ще продължим усилията си по отношение на увеличаването на разходите за отбрана, но не за сметка на помощта за развитие", каза Меркел. Министерството на финансите на Германия представи в понеделник официално своето бюджетно планиране за следващите години.

Съединените щати посочиха като "тревожен" бюджетния план на натовския съюзник Германия, който предвижда спад на военните разходи през следващите години. Меркел отхвърли критиката, като заяви, че Германия е фокусирана в еднаква степен както върху чуждестранната помощ, така и върху военните разходи. "Винаги сме казвали, че се движим в посока около 2%, и че до 2024 г. ще достигнем 1,5%", каза тя. "Мога да разбера, че това не е достатъчно за американския президент, това не е достатъчно за много европейски съюзници", призна тя на срещата на върха за глобални решения в Берлин.

Разходите на Германия за отбрана през миналата година нараснаха от 45 млрд. долара на 50 млрд. долара, което в контекста на нарастващата икономика означаваше, че цифрата спрямо БВП остана на равнището от 1,23%.

Меркел също така подчерта, че Германия е един от най-големите донори за подпомагане на сирийските бежанци и една от най-големите държави, приемащи хора, търсещи бежански статут и безопасно убежище. Факти, които Тръмп също подложи на критика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама