Мария Габриел предложи общ център за медийна грамотност

14:50, 19 мар 19 / Политика 25 322 Topnovini

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел предложи да се създаде общ онлайн център за медийна грамотност, в който да бъдат споделяни всички ресурси на страните-членки.

Пред повече от 400 участника от цяла Европа – институции, медийни регулатори, експерти, журналисти, граждани, Мария Габриел даде началото на първата Европейска седмица на медийната грамотност. Основната цел на тази нова инициатива на Европейската комисия, която се реализира по предложение на българският еврокомисар, е да даде на гражданите умения за критично мислене и разграничаване на вярна от невярна информация, за създаване на съдържание.

Относно това има ли време тези идеи да повлияят на европейските избори, еврокомисар Габриел отговори пред БНР: “Да. Кодексът дава заявка за начало на действия, но очаквам още повече конкретика, очаквам приложение във всички държави членки, затова и днес организирам кръгла маса с платформите, които са подписали кодекса - Facebook, Twitter, Google, за да си поговорим с тях колко важно е да не продължаваме да губим време и ангажиментите, които те са приели, да бъдат изпълнени. Знаете, че от вчера имаме система за ранно предупреждение. Държавите членки с националните си точки до края на месеца трябва да покажат, че имаме оперативен механизъм“.

Българският еврокомисар открои няколко основни фактора за постигане на резултати в областта на медийната грамотност.

На първо място тя подчерта необходимостта от мобилизиране на местно равнище на всички участници, занимаващи се с медийно образование. За целта Европейската комисия създаде интерактивна карта на събитията, на която до момента има отбелязани над 230 инициативи. Новата Директива за аудиовизуалните медийни услуги също включва разпоредба към държавите-членки да повишат нивото на медийна грамотност.

На следващ ред комисарят отбеляза нуждата от нови действия. Такова би могло да бъде общ европейски център за споделяне на ресурси, което би спомогнало за общото разбиране на въпроса от държавите членки. Такъв център може да служи като съвместен корпус от знания за медийна грамотност, които да се включат във всеки етап на обучението в европейските училища.

„Понякога на гражданите им е трудно да разграничат вярната от невярната информация. Наша отговорност е да им дадем инструменти, с които да им помогнем да направят своя информиран избор, основан на качествена и разнообразна информация. Вярвам, че заедно можем да защитим медийната грамотност, за да имаме плурализъм на мненията и защита на нашите ценности“, заяви още комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

В рамките на форума тя връчи и първите Европейски награди за медийна грамотност на най-добрите образователни проекти, които бяха избрани сред 130-те участници в надпреварата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!