Учените в България могат да се състезават с най-добрите (интервю)

09:25, 21 мар 19 / Култура 25 2212 Шрифт:
Николай Облаков Автор: Николай Облаков
Габриела Григорова, Пролетен фестивал на науката
Георги Иванов, Пролетен фестивал на науката

Срещаме се с Габриела Григорова и Георги Иванов - лицата на "Апетит за образование чрез практика" и организаторите на "Пролетен фестивал на науката". Te ще ни разкажат как млади хора не само имат желание да се занимават с наука, но и да я популяризират сред връстниците си.


Здравейте, какво всъщност е „Апетит за образование чрез практика“? Кои са хората, които стоят зад тази организация, какви цели искате да постигнете?

„Апетит за образование чрез практика“ е реализацията на идеите и мечтите на двама млади хора, които решават да действат, вместо да стоят безучастно и да чакат нещо да се промени от само себе си.

По същността си „Апетит за образование чрез практика“ се превръща в общност от хора, които с действията си променят средата, в която живеят, по категоричен начин и положителното е това, че тази общност нараства с всеки изминал ден.

 „Апетитът“ е социално образователен проект, който цели да популяризира науката сред младите и да им даде възможност да видят света в неговото многообразие и цялост- от малкия и невидим за човешкото око свят на елементарните частици до огромните небесни тела, които съществуват в необятния Космос.

След като искрата е запалена с помощта на нашите учени, изследователи, ментори и ролеви модели целим да подпомогнем развитието на младите таланти и откриватели, превръщайки ги един ден в хората, способни да намерят отговорите на необяснимите загадки на нашия свят и време. Имайки предвид огромния брой на олимпийски медалисти на световни състезания, които България просто така изпраща в други държави, е грехота, да не можем като държава и общност от хора да предоставим среда за тези хора, която да е адекватна на техния капацитет и възможности!

Това е и голямата битка, която сме започнали да водим!

 

За първи път организирате „Пролетен фестивал на науката“. Разкажете ни малко повече за него?

Изданието, „Пролетен фестивал на науката“ се организира за първи път като вид. През Септември 2018г. имахме „Отворен фестивал на интересите“, който обединяваше в себе си наука, изкуство, езици, музика в едно цяло. През предстоящата 2019г. сме се фокусирали върху 4 основни звена и едно допълнително, което ще бъде на Национално ниво. Основите 4 за момента са позиционирани в Столицата, като разпределенията са: „Пролетен фестивал на науката“, „Фестивал на физическата култура и здраве“, „Фестивал по интереси“ и не на последно място, през Декември плануваме „Празничен фестивал на изкуството и културните ценности“.

В тазгодишното издание на първото ни събитие, до което остават броени седмици, планираме да представим науката по интересен, разбираем и достъпен начин за хората – от най-малките до най-големите. Очертават се два дни на практически демонстрации, работилници, експерименти, изложения, презентации.

 

Кой и как може да стане изложител на него?

Изложител може да бъде всеки, който се интересува от наука, нейното приложение. Улеснението, което създадохме за нашите изложители е под формата на google форма, чрез която те дават основни характеристики, попълвайки регистрацията. След това, ние се свързваме с тях чрез e-mail и телефонно обаждане, за да конкретизираме условията на участие и вида пакет, избран от тях. Разработили сме три достъпни пакета – златен, сребърен и бронзов.

Освен всичко изброено по-горе, записването се случва и чрез нашите социални мрежи, например Facebook. Едно съобщение към нас е винаги добре дошло.

 

 

Разкажете ни малко повече за изложителите към момента?

Изложителите  събрани до момента са общо около 23-ма, а всеки от тях е различен от останалите. Имаме изложители, които ще покажат дейности и работилници, свързани с програмиране, това са нашите приятели от Mindhub. Имаме изложители, които ще са фокусирани върху физиката, химията, астрономията и зависимостите между тях. Други пък ще представят образованието, образователни игри, интересен подход и откриване на характера, възможност за създаване на публицистика, интерес към книгите и прочие. Имаме дори изложители, които не са българи, но са се фокусирали изцяло върху STEAM областта.

 

А посетители? Нужно ли закупуването на билети за фестивала?

Фестивалите са направени безплатни и достъпни за всички. Всеки е добре дошъл да прекара своя уикенд с нас, да съхрани своя спомен и незабравимо преживяване. Създадохме и платени  билети, но те са само за онези, които искат да подпомогнат дейността на фестивала. Билетите не са със задължителен характер, а на доброволни начала.

 

Защо смятате, че науката е важна за младите хора?

Науката е в крепежа на всичко, което ни заобикаля. Звучи странно, но дори и във въздуха ни има наука. Смятаме, че интересът към подобен тип сфера или сфери на развитие стартира от ранна детска възраст. За малките всичко, което се движи и възпроизвежда звук или светлина е повече от интересно.

За науката може да се говори на достъпен език. Не е необходимо да имаш научно призвание, степен или да си завършил и специализиран учен. Можеш да бъдеш привлечен от гравитацията, вълните, образуващи се около всеки един научен сегмент за по-малко от минута. Науката създава красотата, мистерията и вдъхновението, в света около нас .

 

Смятате ли, че в България може да се „прави“ истинска наука?

Да, България има не само световен потенциал, но и учените, които работят и се обучават в нашата страна, принтежават всички необходими качества, за да се състезават с най-добрите. За съжаление, обаче, в образователните среди рядко се говори за наука, не се обръща толкова внимание и хората остават с впечатлението, че науката е забравена.

България има страхотни предпоставки, но със сигурност и много „препъни - камъчета“, които трябва да изчистим, за да може да се прави наука, конкурентна на великите сили и големите държави, където наистина се инвестира много.

Чрез проекта, който създаваме, с подкрепата на учени, изследователи, доктори, професори, хора на изкуството и бита, вярваме, че истинската наука ще бъде не само „направена“, но и оценена правилно!

 

Какви стъпки трябва да се предприемат за да се запалят младите по науката?

Стъпките съвсем не са трудни или времеви. Всичко, което трябва да се направи е „наука чрез практика“, това, към което ние се стремим. Ако имате възможност, заповядайте на „Пролетния фестивал на науката“, 13-14 април в парка на НДК, а останалото ще Ви покажем на място.

 

Как решихте да се занимавате с подобна организация?

Идеята идва от доста години назад във времето, когато дори не се и познавахме. Всеки един от нас е бил достатъчно мотивиран, вдъхновен и предприемчив,  за да търси промяна в личен и кариерен план. Така, по случайност, година след запознанството ни, обединихме общи сили в създаването на общност. Признаваме си, че пътят не бе никак лесен, но всяко отделено време и усилие си е заслужавало. Работим, за да осъществим нашите идеи, поставили сме си високи цели и ще направим всичко възможно и необходимо, за да ги постигнем. Вярваме, че бъдещето е в настоящото поколение, в децата, и в най-добрите разработки, технологични открития и проекти, над които нашите учени работят. Времето ще покаже дали прогресът ще бъде бавен, но постоянен, или бърз и изчезващ.

 

 

Каква помощ ви е необходима? Финансови средства, доброволци?

Със сигурност всяка финансова помощ от бизнеси, компании, физически лица, е от полза за нас. Ние сме стартираща организация, но с много стойностни хора, които работят в партньорство заедно с нас. Създадохме един кръг от професионализъм, който не се открива лесно, особено в днешно време. Всяко едно потупване по рамото е като начало на деня и ново „Добро утро“ за нас.

Доброволците, които до момента са се записали за участие в „Пролетния фестивал на науката“ са над 35 души от различни възрасти, имаме и деца, ученици, дори и пенсионирали се вече педагози и учители, които  с радост ще бъдат там заедно с нас.

Регистрацията за доброволци може да откриете през платформата на Timeheroes за Ваше услеснение.





***

"Пролетен фестивал на науката" ще се проведе на 13 и 14 април в парка пред НДК. Може да се запишете за събитието тук

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама