Китай инвестира милиарди в суперкомпютър, по-бърз с 50% от настоящите

20:20, 18 мар 19 / Икономика 25 656 Topnovini

Китай ще инвестира милиарди долари в своя суперкомпютърна инфраструктура, която се очаква да работи с 50% по-бързо от сегашните компютри на Съединените щати, съобщава изданието South China Morning Post, цитирайки лица, запознати с въпроса.

Китай се стреми да въведе компютрите от следващо поколение в Центъра на Китайската академия на науките (CAS) в Пекин, за да излезе начело в глобалната класация TOП 500 (TOP500).

Проектът TОП 500 (www.top500.org) нарежда 500-те най-мощни суперкомпютърни системи в света. Двете водещи световни икономики са най-силно присъстващи в списъка, тъй като Китай притежава 45,4%, а САЩ - 21,8% от най-добрите машини в световен мащаб. Пекин и Вашингтон са последвани от Япония, която разполага с 6% от системите с най-мощни компютри, следваната в списъка от Великобритания с 4%.

Базираното в Хонконг издание посочва, че ако всичко върви по план, чрез въвеждането на суперкомпютри от следващо поколение Пекин ще си върне от Вашингтон първото място в класацията ТОП 500 с най-мощните машини, след като през 2018-а година САЩ заеха челното място в тази класация за най-бързия суперкомпютър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи