Физическите упражнения ни карат да се храним по-здравословно

12:50, 18 мар 19 25 1310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората, които тренират редовно, е по-вероятно да се хранят здравословно.

До това заключение стигат учени в ново проучване.

За експеримент към Университета Тексас в Остин, САЩ, 2680 души, които обичайно не са физически активни и не спазват хранителен режим, започват да тренират редовно за определен период от време.

Участниците, които преди експеримента са тренирали по-малко от 30 мин. на седмица, започват да правят аеробни тренировки три пъти седмично в продължение на 15 седмици, без да трябва да променят хранителните си навици.

Тренировката им включва 30 минути аеробни упражнения, специално подбрани за възрастта и пола, както и 5 минути загряване и разгряване, съответно преди и след нея.

30 минути ходене сутрин понижават кръвното налягане

Въпреки че участниците са инструктирани да не променят хранителните си навици по време на тестовите седмици, екипът установява, че те започват доброволно да избират все по-здравословни алтернативи за своя хранителен режим, докато за сметка на тях нездравословните храни от менюто им постепенно отпадат.

Предишни научни трудове по темата откриват, че редовните средно интензивни тренировки повлияват нивата на допамин в мозъка и намаляват предпочитанията към храни, богати на мазнини.

От какво зависи дълголетието?

Други проучвания пък доказват, че има връзка между интензивността на тренировките и нивата на хормоните, регулиращи апетита.

„Преходът към физическа активност повлиява хранителните ни навици. Това е една от причините, поради които трябва да насърчаваме хората да са активни – тренировките създават и други здравословни навици“, коментира Моли Брей, съавтор на изследването, професор и декан към Тексаския университет в Остин, САЩ.

В новото проучване вземат участие млади хора на възраст между 18 и 35 г. – период, считан за критичен при създаването на хранителен режим.

Качването на килограми обичайно се случва в университетските години, на възраст между 20 и 22 г.

Това влияе на вероятността за затлъстяване по-късно в живота.

Физическите упражнения намаляват риска от депресия

„Много хора в проучването не знаеха, че такъв активен здравословен човек се крие вътре в тях“, споделя Брей.

Колкото по-рано събудим активния човек вътре в нас, толкова по-вероятно е да си спестим проблеми като затлъстяване, висок холестерол, понижен тонус и неудовлетвореност от начина, по който изглеждаме и се чувстваме, по-напред в живота си.

Може би е време да събудите здравословното си аз и да му дадете шанс да излезе наяве? Ще останете изненадани колко ще се промени живота ви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама