За пръв път жена може да стане държавен глава на Словакия

12:30, 16 мар 19 / Свят 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Словаците избират президент. Почти 4,5 млн. гласоподаватели от общо 5,5-милионното население на страната ще определят кой от регистрираните 13 кандидати ще заеме висшия държавен пост следващите пет години.

Действащият президент Андрей Киска, който бе замесен в редица скандали, отказа да се бори за преизбиране.

Водещите претенденти са двама. Сузата Чапутова, една от ръководителките на непарламентарната либерална партия "Прогресивна Словакия". Тя е екоактивистка, която се обявява за защита на правата на гей общността и се противопоставя на забрана на абортите. Другият претендент е Марош Шефчович - вицепрезидент на Европейската комисия и фигура от статуквото. Кандидатурата му се подкрепя от управляващата партия "Направление - социална демокрация".

Социолозите твърдят, че по-голяма подкрепа сред избирателите има Чапутова. Така за първи път жена можа да стане президент в Словакия. Ако никой от кандидатите не получи днес мнозинство, на 30 март ще има балотаж, пише БТА.

 

Фаворитите

Сузана Чапутова - 45-годишна адвокатка, която е изгряваща звезда в словашката политика. Тя стана известна с успешната си борба срещу хранилището за токсични отпадъци в родния си град Пезинок край столицата Братислава, за която през 2016 г. получи международна награда. Участваше също в кампанията през 2017 г., довела до отмяна на амнистията, дадена на бившия авторитарен министър-председател Владимир Мечиар. Чапутова е зам.-председател на "Прогресивна Словакия" - извънпарламентарна партия, подкрепила масовите улични протести след смъртта на Куциак.

Марош Шефчович - 52-годишен дипломат от кариерата, който е бил член на комунистическата партия до антикомунистическата Нежна революция през 1989 г. Той прие предложение да се кандидатира от името на лявата "Смер-социална демокрация" - доминираща политически сила в Словакия през последните години, чиято репутация беше опетнена от корупционни скандали.

Други изтъкнати кандидати

61-годишният Стефан Харабин - бивш министър на правосъдието и председател на Върховния съд, близък съратник на Мечиар, чието управление през 90-те години беше помрачено от незачитане на закона. Популистът Харабин се възползва от страха от миграцията и се представя като пазител на традиционните консервативни ценности. Като гласовит опонент на санкциите, наложени на Русия заради действията й срещу Украйна, Харабин е фаворит на проруските медии.

42-годишният Мариан Котлеба е начело на неонацистката Народна партия-Наша Словакия, която има 14 депутати в 150-местния словашки парламент. Котлеба и партията му говорят с възхищение за периода, когато Словакия е била нацистка марионетна държава през Втората световна война. Партийните членове използват нацистки поздрави и смятат НАТО за терористична група. Те искат Словакия да напусне алианса и Европейския съюз.

 

Какво предстои

Според последните анкети, публикувани две седмици преди изборите, Чапутова и Шефчович ще отидат на балотаж. Анализатори не изключват изненадващ резултат, особено за Харабин, който се нарежда трети в допитванията.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама