Районите с най-голямо икономическо значение за София

09:00, 16 мар 19 25 3033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичният район "Младост" се оказва с най-голямо икономическо значение за София. Това показва изследване на икономиката в София, направено от екипа на "Визия за София". Анализът ще се използва при вземането на решения за развитието на града при предстоящата промяна на общия устройствен план.

В документа се препоръчва да се насочат усилия към подобряване на икономиката в "Люлин" и в северозападните райони на града.

Приходите на компаниите, базирани там, имат най-голям дял в столичната икономика. Същевременно районът води и по ефективност на бизнеса - там постъпленията на един служител са най-високи. В "Младост" са концентрирани и индустрии с висока добавена стойност, доходите на живеещите в района са над средните за София, делът на хората с висше образование също е голям.

На обратния полюс се нарежда най-големият по население столичен район "Люлин". Там се генерират едва 2% от приходите на компаниите в Столичната община. Освен това икономиката на района е доминирана от търговия, която има ниска добавена стойност. По-лоша е и образователната структура на населението, а доходите изостават спрямо районите, в които е концентрирана софийската икономика.

Югоизточните столичните райони генерират по-високи приходи и постигат по-висока ефективност, измерена чрез показателя приходи на служител.Те се открояват с фокус в индустриите с по-висока добавена стойност, включително сферата на информационните технологии, производството на машини и т.н. Приходите на жителите в тези райони също се отличават с по-високи нива от средното за столицата.

В обратна посока е развитието на северозападните райони, където приходите се генерират основно от компании в областта на търговията, която не създава добавена стойност, а по-скоро я преразпределя. В тези райони се наблюдават и по-ниски нива на доходите на физическите лица.

"Основните изводи за икономическата дейност в районите на Столична община показват, че "Младост" се откроява като района с най-голямо икономическо значение с дял от 13% от приходите за общината и ръст от 82% за периода 2010 – 2016 г.", пише в анализа на "Визия за София".

Жителите на "Младост" са нараснали с 14% спрямо 2010 г., а увеличението е над средното за столицата. Най-голямо е увеличението на броя на децата от 0 до 9 години - със 77%.

Друг добре развиващ се икономически район е "Витоша". Приходите на базираните там компании са се увеличили двойно спрямо 2010 г. Районът се откроява и с най-голямо разнообразие на икономически дейности. Населението на "Витоша", в който влизат и Драгалевци, Симеоново, Бояна, част от "Манастирски ливади", "Павлово" и "Бъкстон", е нараснало с 42 на сто за 6 години. Децата до 9 години са се увеличили двойно.

Не такъв е случаят в района с най-голямо население - "Люлин", който генерира едва 2% от приходите на компаниите в Столична община и отбелязва 27% спад спрямо 2010 година, нареждайки се сред последните места по нива на доходи на физическите лица. Видна е нуждата от стратегия за този район, който да повиши генерираните приходи на физическите, както и юридическите лица", пише в анализа на "Визия за София".

Отбелязва се и спад в икономическото развитие и на районите "Лозенец", "Средец", "Красно село" и "Илинден", въпреки че някои от тях като "Лозенец" остават сред водещите по приходи на регистрираните там компании, както и по бизнес ефективност.

В челото на класацията по ефективност след "Младост" и "Лозенец" се нарежда "Триадица". "Западна София, крайградските територии и Студентски град са по-назад и по този показател, като това се обяснява с големия брой студенти и бизнеси, съсредоточени в търговия и други услуги с ниска добавена стойност", посочва анализът.

Най-ниски приходи отбелязват районите "Надежда" и "Нови Искър" с 31% под средното за столицата, "Подуяне" и "Кремиковци" с - 25 на сто, "Люлин" с - 23%, "Връбница" и "Илинден" с - 23%.

Анализът разглежда и структурата на образованието на населението по райони. Според данните най-малко висшисти има в крайградските райони "Кремиковци" и "Нови Искър" - съответно 5% и 6%.

"Потенциални следващи стъпки за Столична община биха били да фокусират стратегията си върху 13-те района с приходи, генерирани от един служител, под средното ниво за столицата, с цел да привлекат инвестиции от компании с по-високо ниво на технология, които да създават реална стойност в сравнение с търговията, която преразпределя стойност, но преобладава", препоръчват от "Визия за София".

Стъпките за промяна на икономиката на тези райони включват подобряване на инфраструктурата, както и промяна в профила на образованието, което предлагат училищата в тях така, че то да отговаря на нуждите на бизнеса.

Препоръчва се в северозападната част на столицата също да се обособи бизнес център, който да привлече експортно ориентирани компании, както и такива, които работят в индустрии с висока добавена стойност. Специално за "Люлин" трябва да се търси обвързването му с близката индустриална зона "Божурище". Идеята е в този район да се направи офис център, който да обслужва производствата в близката индустриална зона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама