ЕС удължи санкциите на руски граждани заради действия срещу Украйна

16:10, 15 мар 19 / Свят 25 1016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът на ЕС съобщи, че добавя осем руски служители към списъка с ограничителни мерки заради действия срещу териториалната цялост и независимостта на Украйна.

Решението е свързано с повишаването на напрежението в Керченския проток и Азовско море, и нарушаването на международното право от страна на Русия, която използва неоснователно военна сила, се посочва в съобщението.

Новите имена в списъка включват ръководителя и заместник-ръководителя на дирекцията за границите на руската Федерална служба за сигурност за Република Крим и град Севастопол, трима командири на руски патрулни лодки и кораби, участвали в действия за прекъсване на достъпа на украински кораби до крайбрежието на Азовско море, двама ръководители на руски контролни пунктове, един руски командир на въоръжените сили в региона, предава БТА.

Съветът удължава срока на действие на ограничителните мерки с още шест месеца, до 15 септември. Мерките се прилагат спрямо общо 170 граждани и 44 организации. Те се състоят в забрана за пътуване и запор на имущество. На дружествата от ЕС е забранено да предоставят на финансови средства на включените в списъка.

В съобщението се отбелязва, че ЕС настоява за незабавното освобождаване на всички задържани украински моряци, за връщането на задържаните плавателни съдове, както и за осигуряване на свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток. Допълва се, че ЕС въведе икономически санкции, насочени срещу отделни области на руската икономика, в сила до 31 юли, както и ограничителни мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол, в сила до 23 юни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама