Откриват "Мартенски музикални дни" в Русе

12:50, 15 мар 19 / Култура и наука 25 524 Topnovini
1

За 59-и път в Русе се открива фестивалът "Мартенски музикални дни". Довечера Русенската филхармония под диригентството на маестро Йордан Камджалов ще представи "Симфония номер пет" на Густав Малер.

"Малер създава също една мания, както я е създал Вагнер в операта през 19 век. Доколкото знам има хора, които идват от Германия, специално от Берлин в Русе да чуят Пета симфония на Малер. Малер е нещо, което ще докосне всеки и ще се скъса завинаги с това клише, че той е недостъпен, елитарен и несмилаем. Това е авторът на човешката душа в широк смисъл", каза Йордан Камджалов преди началото на фестивала, предаде БНР.

Предстоят 16 дни с над 650 участници от три континента, представени в серия от дебюти, оркестрови и ансамблови програми, майсторски класове и изложби.

Фестивалът е повод и за Държавна опера Русе да отбележи своя 70-годишен юбилей с премиерата на "Дон Карлос" от Верди под диригентството на Сунай Муратов. Голяма част от концертите ще бъдат предавани пряко по Българското национално радио.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани