Въоръжено нападение срещу две джамии в Нова Зеландия, има множество жертви

06:45, 15 мар 19 / Свят 25 1264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неизвестен мъж откри огън в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. В момента на нападението в първата джамия е имало около 300 души. Стрелецът е избягал, малко по-късно е атакувана и втората джамия. Полицията потвърди, че има "значителен" брой жертви, но не уточни броят им.

Загиналите в стрелбата са най-малко 27, посочва сайтът "Отаго дейли таймс". В болниците на града са закарани поне 30 души, допълва изданието.

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата, съобщиха от полицията.

Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените. Той посочи също така, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Жителите на града са призовани да не напускат домовете си, докато продълажава полицейската акция. Училищата са затворени. Нападенията са извършени в петък, който е ден за молитва за мюсюлманите.

Медии пишат, че задържаният е крайнодесен радикалист от Австралия. Според тях той бил написал манифест срещу имигрантите и исляма. Това засега не е потвърдено от властите.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира АП. Той заявява, че ги възприема като терористична атака.

Появиха се и видеозаписи, за които се твърди, че са направени от нападателя, но достоверността им не е потвърдена.

"Полицията действа в отговор на много сериозен и трагичен инцидент, включващ активен стрелец в централната част на Крайстчърч", посочи представител на силите на реда, цитиран от БТА. "Това е развиваща се ситуация и работим да потвърдим фактите. Можем обаче да потвърдим, че има множество жертви", каза представителят на полицията.

Премиерът Джасинда Ардърн нарече случилото се днес "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия". "Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие", посочи тя.

По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. "Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн.

Отбор по крикет от Бангладеш пристигал за молитва, когато стрелбата започнала, но всичките му членове са в безопасност, каза треньор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама