Британските депутати решават дали да отложат Brexit

08:20, 14 мар 19 / Свят 25 163 Topnovini
1

Депутатите в британската Камара на общините отхвърлиха възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка. 321 депутати гласуваха „за“ предложението и 278 „против“. Днес депутатите ще гласуват дали да се отложи Brexit.

Незабавно след гласуването премиерът Тереза Мей обяви, че този вот не решава проблема с излизането без сделка, защото това може да се случи само или ако бъде постигната сделка или бъде отменен Brexit. С други думи, парламентът трябва да постигне съгласие по нещо.

От канцеларията на премиера съобщиха, че ще бъде предложено отлагане на Brexit до 30 юни, ако парламентът одобри сделка до 20 март. Това означава, че сделката на Мей, която е единствения договорен документ, може да бъде внесена за гласувате за трети път до 20 март.

Остава открит и въпроса дали ЕС ще одобри отлагането на Brexit.

"Не е достатъчно да се гласува против Brexit без сделка - трябва да се съгласите на сделка." Така говорителка на Европейската комисия отговори на снощния вот в британския парламент. Тя припомни, че още през ноември миналата година беше договорено споразумение и че Европейският съюз все още е готов да го подкрепи.

Германският външен министър Хайко Маас приветства решението на британския парламент да отхвърли Brexit без сделка като "знак за благоразумие", предаде Ройтерс. "Този вариант - без споразумение - не е в интерес на никого, винаги сме заявявали ясно тази позиция", добавя Маас в Тwitter.

По-рано Европейският парламент одобри предложените от Еврокомисията мерки за смекчаване на ефекта от Brexit без споразумение върху европейските граждани. Финансирането на студентите по програмата Еразъм ще бъде продължено. Дадени са и временни гаранции за безпрепятствено продължаване на автобусните и товарните превози между Великобритания и континента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 265 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.