Излиза "Благословете Юда" - третата стихосбирка на Мария Лалева

11:00, 16 мар 19 / Култура и наука 25 369 Topnovini
1

След "Личен архив" и "Не съм ви ближна" при почитателите на поезията от висока класа идва книгата "Благословете Юда". Актьорите Владо Карамазов и Неда Спасова ще я представят на 18 март /понеделник/ от 18,30 ч. в Клуб 1, НДК.

"Лалева отдавна се е превърнала в запазена марка в съвременната ни литература. Тя има не само собствен ритъм и собствени рими, притежава разпознаваемата неповторимост на Поета, който с тънкия си усет за вечност знае „Колко е истински трудно и честно да си премерим човешкото” и че „на любовта й трябва тишина”, защото тя има „древни очи по рождение” и вижда как местата на ценностите се сменят и е много лесно да се заблудим, подмамени от фалшивото им лустро. Да, на нас ни трябва коректив. И Мария Лалева е такъв. Защото винаги първо пита за сребърниците. И нека всеки да си отговори. С вяра, колкото едно синапено зрънце.", категорична е поетесата Маргарита Петкова, редактор на новото издание.

***

Защо да благославяме Юда, „който познава прегръдката по братски преди ножа“?

Мария Лалева:Юда в стихосбирката е символ. Не толкова библейският персонаж. Да благословиш предателя си е израз на духовно и личностно израстване. Това е пътят на големия осъзнат човек, който се е отказал да съди, да изпълнява присъдата, който се е научил да прощава не само на думи. Да благословиш предателя си е жест към собствената ти душа. Мост, по който да преминеш над болката, раната, обвинението, самосъжалението и обидата след предателството. Да благословиш предателя е да дадеш свобода на себе си, да се самоизлекуваш и от него, и от раната, която ти е нанесъл. Предателят е вид палач. В „Живот в скалите“ един от героите ми казва, че палачът се страхува само от едно – от прошката ти. Всеки палач заслужава да му покажеш, че си по-голям от него именно с прошка и с любов. А дали ще порасне след твоята прошка е негов избор. Ти си показал на света кой си със своя избор, казва писателката в интервю на Димка Кабаиванова за dolap.bg

Продължава и турнето на Мария Лалева с романа „Живот в скалите” – предстоят срещи с автограф в градовете Перник, Казанлък, Сопот, Карлово, Хасково, Свиленград, Свищов, Дупница, Варна, Шумен и др. Досега тя е посетила над 24 града в страната, като само в София заради огромния интерес на публиката се състояха две премиери. В края на 2018 и началото на 2019 година пред българска публика бяха осъществени няколко представяния зад граница – Берлин, Хамбург, Кьолн, Виена и Братислава - под надслов „Лолова чете Лалева” с участие на една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова.

БЛАГОСЛОВЕТЕ ЮДА

Благословете Юда. Той познава

капаните на смъртната си орис,

тъгата на въжетата и хляба,

очите на човека със окови,

прегръдката по братски преди ножа,

съмнението черно подир залез,

цената на последната си кожа,

съдбата на прокълнат и помазан,

на сребърника – тихата отрова,

на верността – пределите и края.

 

Благослових го в стих, защото може

да ме предава и все още да ми вярва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани