Трайчо Трайков: Малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ „Белене” при тези условия

10:10, 13 мар 19 25 1081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Твърде малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ „Белене”, при условията, които правителството е поставило, без никаква форма на държавна или непазарна подкрепа. Това заяви в предаването бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред bTV.

Проектът няма начин да бъде печеливш при пазарни условия, когато започне да произвежда електроенергия и да я продава на пазара, коментира той. По думите му тогава въпросът е кой ще поеме загубата. „Ако се появи инвеститор, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са икономически”, отбеляза Трайков.

Според него, дори България да не участва с никакви пари в строителството на централата, ще има още около 1 млрд. евро разходи само за инфраструктурата, които не се очаква да ги плати инвеститорът.

„С това, което участваме, ако централата губи след това, ние постепенно ще го загубим в полза на кредиторите, тоест ще сме се сдобили с нещо голямо и пречещо на цялата енергетика, ще сме похарчили 1 млрд. евро, ще сме дали всичко, което досега ме инвестирали и накрая няма да е наше. Каквато и цена да се вземе на тези активи, ще е по-добре, отколкото те да се влагат в губещо предприятие”, аргументира позицията си Трайков.

По отношение на „Турски поток” той отбеляза, че се очаква ние „да си бръкнем в джоба”. „Планът е за 3 млрд. лева България да построи нови няколкостотин километра тръби, с които да транзитира руски газ, надявайки се след десетки години да си върне инвестицията”, заяви той.

Трайков изтъкна, че в момента получаваме по близо 100 млн. долара годишно от транзит, без да се налага да инвестираме големи суми допълнително. „Новото предложение е да дадем 3 милиарда, за да продължим да транзитираме, само че в друга посока, като междувременно се откажем от единия милиард долара приблизително, които имаме да получаваме до 2030 г. по сега действащия договор”, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама