Има ли канцерогенно вещество във вафли, чипсове и детски храни?

09:50, 13 мар 19 25 1358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи, зърнени храни закуски и кафе е открито веществото акрил амид в норми, които са канцерогенни. Взети са над 500 проби от хранителни продукти.

"Изследвания от последните години показват, че това вещество предизвиква рак по животни. Върху хора не са правени експерименти. През 2015 г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017 г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018 г. Проблемът идва от там, че той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството”, коментира Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”, в сутрешния блок на Нова телевизия.

Една година по-късно се оказва, че регламентът не е достатъчно добър. „От резултатите се вижда, че се регистрират високи стойности”, казва още Николов.

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, с прилагането на новия регламент се тръгва към промяна на хранителните навици на хората. „Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва деня ни, съдържа акрил амид. Ние не говорим за отрова, която влизайки в организма ни има последствия”, категорична е Кукушева.

Това вещество се образува при печене, при високи температури. Ако един хляб е силно изгорял, в кората му може и да се съдържа от това вещество. Има го и в кафето.

„Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е в това, че ако системно се превишават тези дози, рано или късно това въздейства върху здравето ни”, коментира още Богомил Николов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама