ЕС актуализираха списъка на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели

16:50, 12 мар 19 / Свят Сподели в: 25 84 Topnovini Автор: Topnovini
1

Списъкът на ЕС доведе до промени в глобалните данъчни практики, които само преди няколко години биха били немислими. Той се доказа като особено успешен инструмент, като редица държави промениха данъчното си законодателство и данъчните си системи, за да се съобразят с международните стандарти.

Въз основа на скрининга, извършен от Европейската комисия, днес министрите включиха в черния списък 15 държави. Пет от тях още от включването си в първия черен списък, приет през 2017 г., не са поели никакви ангажименти за действия. Това са Американска Самоа, Гуам, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови. Други три бяха включени в списъка от 2017 г., а по-късно, след като поеха ангажименти за действия, бяха прехвърлени в „сивия“ списък. Сега тези държави трябва отново да бъдат върнати в черния списък поради неизпълнението на поетите ангажименти. Това са Барбадос, Обединените арабски емирства и Маршаловите острови. Поради същата причина други седем държави днес бяха прехвърлени от сивия списък в черния — Аруба, Белиз, Бермудските острови, Фиджи, Оман, Вануату и Доминика. През 2019 г. мониторингът (сивият списък) ще продължи по отношение на други 34 държави. По отношение на 25 държави, включени в първоначалния процес на скрининг, мониторингът се прекратява след промените, извършени от тях.

Списъкът на ЕС на данъчните убежища е истински европейски успех. Той оказа огромно влияние по отношение на данъчната прозрачност и справедливост по цял свят, заяви Пиер Московиси, комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. Благодарение на създаването на списъка десетки страни премахнаха вредните си данъчни режими и възприеха международните стандарти за прозрачност и справедливо данъчно облагане. Страните, които не желаят да постигнат съответствие, остават в черния списък и ще трябва да понесат последствията от това. Чрез списъка на ЕС утвърждаваме доброто управление в областта на данъчното облагане по цял свят и намаляваме възможностите за данъчни злоупотреби.

Списъкът на ЕС доведе до промени в глобалните данъчни практики, които само преди няколко години биха били немислими. Списъкът беше предложен като инструмент от Комисията и утвърден от държавите членки за първи път през декември 2017 г. Той е общо средство, ориентирано към риска от данъчни злоупотреби и нелоялна данъчна конкуренция в цял свят. В основата му стои справедлив процес, в който бяха внесени явни подобрения в полза на прозрачността. В момента писмата, с които държавите поемат ангажименти, се публикуват онлайн. Процесът по изготвянето на списъка на ЕС създаде и рамка за диалог и сътрудничество с международните партньори на ЕС за решаване на проблеми на техните данъчни системи и обсъждане на данъчни въпроси от взаимен интерес. Скринингът ще бъде усъвършенстван, като към него ще бъдат добавени повече задължителни критерии за прозрачност. В следващия скрининг ще бъдат включени и три държави от групата на Г-20 — Русия, Мексико и Аржентина.
Що се отнася до последствията от включването в черния списък, държавите членки вече се споразумяха за набор от контрамерки, които могат да прилагат по отношение на включените в списъка държави, включително засилено наблюдение и ревизии, данъци при източника, специални изисквания към документацията и разпоредби за борба със злоупотребите. И през
2019 г. Комисията ще продължи да подкрепя усилията на държавите членки да бъде разработен по-координиран подход по отношение на санкциите към включените в списъка на ЕС държави. Освен това нови разпоредби в законодателството на ЕС забраняват средства на ЕС да се насочват към или да преминават през субекти в държави от черния данъчен списък.
Следващи стъпки
Списъкът на ЕС е динамичен процес, който ще продължи и през следващите години.
-
Всички юрисдикции от списъка на ЕС ще получат писмо, с което ще се разясни решението и ще се посочат мерки, които могат да се предприемат за изваждането им от списъка.

Комисията и държавите членки ще продължат да следят юрисдикциите, които трябва да изпълнят ангажиментите си по списъка до края на 2019/2020 г., както и да правят оценка дали други страни следва да бъдат включени в списъка на ЕС.

Комисията ще продължи открития диалог и взаимодействието със засегнатите юрисдикции, предоставянето на техническа подкрепа и разяснения, винаги когато това е необходимо, и обсъждането на данъчни въпроси от взаимен интерес.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани