ЕС актуализираха списъка на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели

16:50, 12 мар 19 / Свят 25 785 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Списъкът на ЕС доведе до промени в глобалните данъчни практики, които само преди няколко години биха били немислими. Той се доказа като особено успешен инструмент, като редица държави промениха данъчното си законодателство и данъчните си системи, за да се съобразят с международните стандарти.

Въз основа на скрининга, извършен от Европейската комисия, днес министрите включиха в черния списък 15 държави. Пет от тях още от включването си в първия черен списък, приет през 2017 г., не са поели никакви ангажименти за действия. Това са Американска Самоа, Гуам, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови. Други три бяха включени в списъка от 2017 г., а по-късно, след като поеха ангажименти за действия, бяха прехвърлени в „сивия“ списък. Сега тези държави трябва отново да бъдат върнати в черния списък поради неизпълнението на поетите ангажименти. Това са Барбадос, Обединените арабски емирства и Маршаловите острови. Поради същата причина други седем държави днес бяха прехвърлени от сивия списък в черния — Аруба, Белиз, Бермудските острови, Фиджи, Оман, Вануату и Доминика. През 2019 г. мониторингът (сивият списък) ще продължи по отношение на други 34 държави. По отношение на 25 държави, включени в първоначалния процес на скрининг, мониторингът се прекратява след промените, извършени от тях.

Списъкът на ЕС на данъчните убежища е истински европейски успех. Той оказа огромно влияние по отношение на данъчната прозрачност и справедливост по цял свят, заяви Пиер Московиси, комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. Благодарение на създаването на списъка десетки страни премахнаха вредните си данъчни режими и възприеха международните стандарти за прозрачност и справедливо данъчно облагане. Страните, които не желаят да постигнат съответствие, остават в черния списък и ще трябва да понесат последствията от това. Чрез списъка на ЕС утвърждаваме доброто управление в областта на данъчното облагане по цял свят и намаляваме възможностите за данъчни злоупотреби.

Списъкът на ЕС доведе до промени в глобалните данъчни практики, които само преди няколко години биха били немислими. Списъкът беше предложен като инструмент от Комисията и утвърден от държавите членки за първи път през декември 2017 г. Той е общо средство, ориентирано към риска от данъчни злоупотреби и нелоялна данъчна конкуренция в цял свят. В основата му стои справедлив процес, в който бяха внесени явни подобрения в полза на прозрачността. В момента писмата, с които държавите поемат ангажименти, се публикуват онлайн. Процесът по изготвянето на списъка на ЕС създаде и рамка за диалог и сътрудничество с международните партньори на ЕС за решаване на проблеми на техните данъчни системи и обсъждане на данъчни въпроси от взаимен интерес. Скринингът ще бъде усъвършенстван, като към него ще бъдат добавени повече задължителни критерии за прозрачност. В следващия скрининг ще бъдат включени и три държави от групата на Г-20 — Русия, Мексико и Аржентина.
Що се отнася до последствията от включването в черния списък, държавите членки вече се споразумяха за набор от контрамерки, които могат да прилагат по отношение на включените в списъка държави, включително засилено наблюдение и ревизии, данъци при източника, специални изисквания към документацията и разпоредби за борба със злоупотребите. И през
2019 г. Комисията ще продължи да подкрепя усилията на държавите членки да бъде разработен по-координиран подход по отношение на санкциите към включените в списъка на ЕС държави. Освен това нови разпоредби в законодателството на ЕС забраняват средства на ЕС да се насочват към или да преминават през субекти в държави от черния данъчен списък.
Следващи стъпки
Списъкът на ЕС е динамичен процес, който ще продължи и през следващите години.
-
Всички юрисдикции от списъка на ЕС ще получат писмо, с което ще се разясни решението и ще се посочат мерки, които могат да се предприемат за изваждането им от списъка.

Комисията и държавите членки ще продължат да следят юрисдикциите, които трябва да изпълнят ангажиментите си по списъка до края на 2019/2020 г., както и да правят оценка дали други страни следва да бъдат включени в списъка на ЕС.

Комисията ще продължи открития диалог и взаимодействието със засегнатите юрисдикции, предоставянето на техническа подкрепа и разяснения, винаги когато това е необходимо, и обсъждането на данъчни въпроси от взаимен интерес.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама