От "Спаси София" предлагат подмяна на опасните ограничители по “Графа”

12:15, 12 мар 19 / Общество 25 417 Topnovini

“Сменете опасните “перки на акули” по Графа”. С този призив, гражданската организация Спаси София представи свои предложения до зам.- кмета по транспорт на София Дончо Барбалов и шефа на КАТ комисар Тенев за решаване на проблема, който от месеци вълнува обществото. “Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай.”, заяви Борис Бонев от организацията и допълни, че всяко действие на Общината след подобен инцидент ще е твърде закъсняло и решителни мерки са необходими сега.

Организацията излезе с конкретни предложения за алтернативи, които час по скоро да заменят острите гранични блокове. “Още при поставянето им заявихме, че размерът, формата и цветът им ги прави трудно забележими и опасни за всички. Отказът на автора им - арх. Пантелеев и неговия клиент г-жа Фандъкова, да коментират поредния кървав инцидент е недостойно поведение за уж отговорни и ангажирани професионалисти.”, заяви Гергин Борисов от организацията.

Той обясни, че Спаси София предлага три възможни решения: поставянето на така наречените тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. Цар Иван Шишман, част от същия проект за реконструкция.

Според организацията, всяко едно от тези решения съчетава необходимостта от ясно визуално разграничение между трамвайното трасе и тротоарите и значително подобрена пътна безопасност за пешеходците.

“Градската среда трябва да бъде приветлива, а не враждебна към пешеходците.

Не може целта на българските градостроители винаги да бъде поставянето на физически ограничения и забрани. Съвременното разбиране за планирането на средата е за максимално много споделени пространства, в които хората да се чувстват добре. Поставените ограничители на ул. Граф Игнатиев, вече многократно доказаха, че не осигуряват удобство и безопасност, а вместо това са предпоставка за сериозни инциденти.

Надяваме се, че инат или нежелание да се признае допусната грешка, няма да са причина за липса на конкретни действия за смяна на съществуващите ограничители”, заключи Борис Бонев и допълни, че Столичната община и проектантът имаха на разположение години, а строителят десетки милиони, за да гарантират, че тази знакова за София улица ще получи достойна реконструкция, но вместо това цялото общество стана свидетел на повсеместен хаос, грозни и некачествени резултати.

Припомняме ви, че именно след направено разследване на Спаси София за нередности в обществената поръчка за реконструкция на ул. Граф Игнатиев, предишният зам.-кмет Евгени Крусев подаде оставка, а сега е разследван от прокуратурата. Организацията е сред основните критици на качеството и неспазените срокове на ремонта и от месеци призовава кмета и общинския съвет да наложат санкции на фирмата изпълнител и да гарантират качествено изпълнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!