Писмеността в далечното минало

12:10, 12 мар 19 / Култура 25 1363 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Частта от мозъка, която отговоря за преработването на визуалната информация (зрителната кора), е еволюирала преди милиони години, много преди писмеността да съществува. Затова е мистерия как само преди само около 5000 години, мозъците изведнъж решават, че могат да разбират букви. Някои учени смятат, че истината може да се изясни, ако се разбере кога и защо хората за първи път използват повтарящите се символи.

Днешната медицина е напреднала изключително много. Обширното изследване на зрителната кора в мозъка, предлага повече информация за това как човек възприема прости шаблони. Публикацията на Дерек Ходжсън в Журнал на археологически научни доклади коментира, че първите човешки символи имат естетическо значение, а не символично. Но каква информация ни дава миналото?

Археолози са открили огромен брой древни, гравирани шаблони. Тези “писания” са били направени от неандарталци и от техните предшественици - Хомо еректус. Отпечатани са преди хиляди години, преди да се появи първото доказателство за изобразително изкуство. Подобни мотиви са открити и в Южна Африка, датиращи от преди 100 000 години. Не само това, открити са гравюри върху мидички от преди 540 000 години. Интересното е, че при всички тези примери "писанията" имат ъгли, решетки и повтарящи се линии.

Преди около двадесет години, Дерек Ходжсън, изказва теорията, че процеси в ранната зрителна кора (където въздейства визуалната информация от окото) са причината за появата на прости шаблони. Учени са доказали, че в тази част на мозъка има неврони, които разпознават ръбове, линии и Т-образни съединения. Това не е изненада, защото света около нас е пълен с линии, ъгли и пресечки. Те се срещат в изобилие и в природата и са изключително важни за разпознаването на различни обекти. Способността на мозъка, да възприема подобни шаблони, се среща и при други примати. Човешкият мозък се различава по това, че може да реагира, използвайки така наречените принципи на Гещалт. Въпросното наименование идва от немската дума “гещалт”, която означава цялост, конфигурация, свързаност на елементите и е дадено от кръстената на него школа по психология. Принципите на Гещалт се занимават със закони, свързани с автоматичното възприемане от мозъка на предмети, които са загатнати и се подразбират. Това помага за конструирането на прости форми, които се изпращат до зоните от по-високо ниво за визуализация в мозъка. Тези зони, на свой ред, преработват информацията за да може човек да възприема предмети.

Преди около 700 000 години, тази чувствителност на човешкия мозък към геометрия (линии, ъгли, пресечки) помага за изработването и на инструменти. Така наречените ахелеви инструменти (от ерата на Хомо еректус) притежават симетрия, която не би могла да бъде постигната без способността за възприемане на геометрични форми. Правенето на въпросните сечива, насърчило и засилило възприемането на подобни шаблони в природата. По някое време създателите на инструментите започнали да правят разрези върху камъни и миди.

В някакъв момент от историята на човечеството се стига до това отпечатъците преднамерено да се копират върху подобни материали. Това, от своя страна, води до развитието на тези “черти” в композиция и по късно в писменост. Обяснението има логика, но колко голяма е крачката от рисуването на шаблони до изписването на символи или букви? Невронаучни изследвания показват, че писането на текст, включва участието на премоторната кора на мозъка, която отговаря за ръчните учения. Според теорията на Дерек Ходжсън, четенето и писането са се развили, заедно със сръчността на нашите предци. Разбира се, могат да се предлагат различни теории за това защо писмеността е започнала. И все пак е невероятно знанието, че “писания” съществуват от толкова ранен период, от преди повече от 500 000 години преди съвременния човек.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама