Цветанов: България добре пази границите на ЕС

10:45, 12 мар 19 / Политика 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България изпълнява своя ангажимент по охрана на външните граници на Европейския съюз", заяви председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС. Той взе участие в кръгла маса на тема „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“, чийто домакин и българският парламент.

В изказването си той отбеляза, че темата за миграцията е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европа и отчете като добър знак, че на кръглата маса присъстват посланиците на настоящото председателско трио – Австрия, Румъния, Финландия. „Това показва много ясен ангажимент на всички държави, които продължават да фокусират вниманието върху политиката, свързана с миграционния въпрос“, смята Цветанов.

Според него България добре изпълнява своя ангажимент по охрана на външните граници на Европейския съюз, което се доказва с осигуреното национално финансиране за изграждането на възпиращото съоръжение на българо-турската граница, но страната ни оценява и целевата помощ от ЕК в размер на 160 млн. евро. „В рамките на тези три години ние успяхме да усвояваме тези средства, да надградим нашия капацитет“, отчете Цветанов.

Той допълни още, че добрият диалог на най-високо политическо ниво между България и Турция дава възможност на страната ни да отчита почти нулев миграционен натиск през последните две години.

„Но имаме притеснение, че с идването на по-топлите месеци метеорологичните условия ще позволят засилване на миграционния поток, който вече се забелязва като увеличен в Гърция, с над 30%. Най-притеснителното е, че в момента в Турция има около 200 хил. афганистанци“, каза още Цветанов и подчерта, че това прави ангажиментът на югоизточната ни съседка още по-отговорен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама