Андрей Новаков: Този ЕП не може да постигне балансиран пакет "Мобилност", искаме отлагане

10:40, 12 мар 19 / Политика Сподели в: 25 297 Topnovini Автор: Topnovini
1

Искаме пакет „Мобилност“ да бъде отложен, защото в момента този ЕП не е способен да постигне балансиран текст заради предстоящите избори. Това каза евродепутатът Андрей Новаков пред БНР.

Новаков коментира и публикуван анализ на Еврокомисията за нуждата от безопасни паркинги за камионите. Според ЕК е необходимо изграждането на 400 000 сигурни и охраняеми зони за паркиране в ЕС.

„Този анализ идва много навреме и показва, че пакетът „Мобилност“ е неприложим и не дава решение. Ако се стигне до там ЕС да изгражда такива паркинги - да, но към момента такова предложение не е направено... Ще направя предложение тези 400 000 паркинга да бъдат оценени, да видим колко средства ни трябват за тях. Моите очаквания са това да бъдат колосални средства. И да го направим така – поетапно, в годишните бюджети на ЕС за следващите 5-10 години, да започне поетапно изграждане и то най-вече по най-натоварените транспортни коридори в Съюза, но не и да задължаваме общините и държавите да го правят за своя сметка“, каза евродепутатът.

„Няма как да задължаваме шофьорите да спират и да почиват в хотели и охраняеми паркинги, защото такива липсват. Второ – не просто липсват, а то е колосална липса. За 400 000 паркинга в цяла Европа огромна сума трябва да се инвестира и това би отнело много дълго време, за да се изградят. Има дълъг списък от държави, в които няма нито един паркинг, на който може да почиваш. На мен това ми се струва финалният акорд в опита пакет „Мобилност“ да бъде прекаран. Именно вносителят на пакета - това официално признава, че няма как да задължим шофьорите да почиват на такива паркинги - това го казва институцията, която предлага пакет „Мобилност“. Това е голямо признание за това, че българската позиция е била права от самото начало“, добави Андрей Новаков.

Той подчерта обаче, че подкрепящите пакета не разбират тези аргументи и продължават опитите да го прокаран отново, за четвърти път. „Три пъти го отхвърляме в ЕП. Знам, че има опити той да бъде прекаран отново. Разбира се, ние не спим по темата. Всички необходими действия сме ги предприели. Остават още 2-3 седмици, в които трябва да удържим на тези опити. Това означава, че пакет „Мобилност“ ще се отложи за неопределено време“, заключи Новаков.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани