Гроздан Караджов: 37% от бъдещите пенсионери ще получат по-ниски суми

19:10, 11 мар 19 / Политика 25 1627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пенсиите на 37% от хората, на които им предстои пенсиониране, ще бъдат по-малки от очакваното. Това заяви пред bTV Гроздан Караджов – бивш депутат от Реформаторския блок. Той обясни, че информацията идва от документи на Националния осигурителен институт.

„Това става на база на последните промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване от миналата година. Никой от нас нито е разбрал, нито е чул – малцина са специалистите, които са разбрали това нещо. Не е сигнализирано, че от тази година за онези хора, които имат стаж от преди 2000 г. няма да участва във формирането на пенсията им”, каза Караджов.

По думите му, това не е първата реформа проведена на тъмно. Той припомни, че през 2000 г. е имало промяна, според която е трябвало да се получава пенсия спрямо трите най-добри години от трудовия стаж, а после била премахната.

„Липсата на регистър от преди 2000 г. е причината, която се изтъква от страна на чиновниците. Те казват „Ние не сме водили добре тетрадките си”, но документи се попълваха, трудови книжки. Дори като фалираше предприятие – те се предаваха към държавния архив. Въпрос на търсене е”, допълни политикът.

Гроздан Караджов заяви, че по негови изчисления от промяната ще рефлектира с минимум 20% намаление на пенсията.

„Въпросът е къде отиват тези пари от осигуровките до 2000 г. НОИ казват – да на едни ще се намалят, но на другите ще им се увеличат. Това е крайно несправедливо. С такива промени се разбива доверието вътре в държавата, институциите. Заобикаля се принципът на справедливостта”, заяви още той.

Караджов посочи, че реформите в пенсионната система създават повече проблеми, отколкото положителни реакции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама