Русия опроверга твърденията за хакерска атака срещу български институции

18:50, 11 мар 19 / Свят 25 1016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посолството на Русия у нас решително опровергава поредните твърдения за хакерска атака срещу българските държавни органи и намесата в местните избори през 2015 г., предаде ТАСС, цитирана от БГНС.

„За пореден път, със съжаление, сме принудени да констатираме голословността на обвиненията по наш адрес. Русия многократно и на най-високо равнище е опровергала обвиненията за намеса в избирателния процес в чужбина“, подчерта представител на руската дипломатическа мисия в София.

На конференцията „Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“ началникът на киберпрестъпност в ГДБОП комисар Явор Колев заяви, че руската хакерска група Fancy bear е основен заподозрян за организирането на кибератаките срещу сайтовете на ЦИК, МВР и няколко други институции по време на местните изборите у нас през 2015 г.

„Групата е свързана с военното разузнаване на Русия и е заподозряна в атаките към български сайтове през 2015 г. по време на изборния процес, а също така и с манипулациите на изборния процес в САЩ, където те са заподозрени в това, че са подслушвали кореспонденцията на представители на Демократическата партия. И другата група е от служители на Китайската народната армия, които са обвинени от ФБР в различни киберпрестъпления“, разкри Колев и добави, че в повечето случаи този вид престъпления са трансгранични.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама