Екстрадираме нашенец в Гърция заради разследване за крупна кражба

14:10, 11 мар 19 / Крими Сподели в: 25 454 Topnovini Автор: Topnovini
1

Състав на Варненския апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Варна от 28 февруари тази година за предаване на българина Ахмед Ах. на гръцките власти, за да бъде разследван с други лица за съучастие в крупна кражба, извършена в град Ираклия в Гърция.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Ахмед е задържан под стража през месец януари 2019 на основание "Европейска заповед за арест", издадена на 4 декември 2018г. от апелативен прокурор от източен Крит. Компетентните гръцки власти са настоявали за ареста и предаването на Ахмед, за да бъде наказателно преследван за кражба, извършена в съучастие с други лица през февруари 2015 година.

Няколко български граждани след предварителен сговор и в съучастие проникнали през балконската врата на чуждия дом, задигнали голяма сума в евро, ключ от автомобил, документи и множество бижута – всичко на стойност 221 800 евро. Кражбата е престъпление, което се наказва максимум с 10 години затвор в Гърция, а се преследва от закона и в България.

Варненският апелативен съд споделя основанията на първата съдебна инстанция. И този съд намира, че престъплението не е извършено цялостно или частично на територията на Република България и не е подсъдно на български съд.

Решението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава предаването на българина на гръцките власти, е окончателно.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани